”Rankningarna bör tas med en nypa salt”

- in Nyheter

Under onsdagskvällen presenteras högskolerankningen Times Higher Education. Förra året låg Lunds Universitet på åttionde plats. Men hur seriöst ska man egentligen ta resultaten? 

I Times Higher Education rankas skolor i USA, Japan, Singapore, Schweiz, you name it. Självklart regerar USA i toppen med skolor som Harvard och Stanford. Och oftast är de i sällskap av Englands Oxford och Cambridge.

Men även vårt lilla Lund kom med på en placering förra året, nämligen en åttionde. Inte mycket att skryta med kan tyckas, men att hamna på top 100 på en lista över alla högskolor i hela världen är inte illa pinkat.

Men hur seriöst ska man nu ta rankningen?

–  Man ska tänka på att alla sådana här rankningar är en förenkling av verkligheten. Mätningarna är ju internationella och passar inte alltid för skolor i Sverige. Men man kan ta det som en indikation, skolan som hamnat på förstaplats är antagligen väldigt bra, säger säger Elisabet Månsson, verksamhetscontroller på Lunds Universitet och fortsätter: Men rankningen betyder inte att den som studerat vid ett lägre placerat lärosäte är mindre kunnig,

Hur ska jag som student förhålla mig till listan?

– Du ska ta den med en nypa salt. Men du kan till exempel kolla vad som mäts om det är något speciellt du är ute efter.

Vilken plats tror du Lund kommer på iår?

– Jag hoppas och tror på runt samma placering som förra året. Även om jag inte vill lägga för mycket vikt vid rankningen hoppas jag ändå på en bra placering.

Fakta

[checklist]

Enligt hemsidan är det:teaching, research, knowledge transfer and international outlook som bedöms.

  • Det vill säga undervisning, forskning, kunskapsöverföring och hur internationellt universitetet är.

[/checklist]

2011 publicerades ett reportage som skärskådade rankningssystemet. Läs det här: