Lunds universitet på plats 82

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Under onsdagskvällen släpptes högskolerankningen World University Rankings för år 2012 och 2013. Lunds Universitet hamnade på plats 82.

– Vi är jättenöjda. Det har blivit allt hårdare att placera sig högt, säger Rektor Per Eriksson

Resultatet var två platser sämre än förra året. Men häng inte läpp för det, för sedan 2006 har vi klättrat 40 platser. Bäst placering hade universitetet 2009 då det hamnade på plats 67 i världsrankningen. Universitetet har legat på topp hundra sedan 2008.

The World University Rankings, som publiceras av Times Higher Education, gör sina jämförelser utefter 13 indikatorer som bland annat universitetens studiemiljöer, innovation, internationell utblick, och forskningens volym, rykte och citering.

– Vi är jättenöjda. Det har blivit allt hårdare att placera sig högt, men det gäller också att hålla en viss distans till rankningarna, säger Lunds universitetetsrektor Per Eriksson.

– De här olika rankningssystemen spelar dock en allt större roll. Det är fler och fler som tittar på dem. Utmaningen är att behålla den här placeringen med tanke på all den satsning som nu görs i Kina och Asien, säger Per Eriksson och fortsätter:

– Det otäcka med rankningarnas inverkan är exemepelvis att en del kinesiska stipendier endast delas ut till då det är frågan om studier vid universitet som rankas högt, säger Per Eriksson.

Fakta

[checklist]

Karolinska institutet placerade sig på 42 plats och hamnade därmed i den Svenska toppen. Uppsala universitet tappade positionerna jämfört med förra året då de låg på plats 87. Nu hamnade de på plats 106.Lunds universitet har de senaste åren placerat sig:

  • 2011/2012: 80
  • 2010/2011: 89.
  • 2009: 67.
  • 2008: 88.
  • 2007: 106.
  • 2006: 122
  • Skärskåda kriterierna in hela rankningssystemet här.

[/checklist]

text: Bengt Pettersson och Sofia Jarl

Läs även: ”Rankningarna bör tas

med en nypa salt”