11. Internationella jultraditioner

- in Julkalender
@Lundagård

Glögg, jultomten och så klart Lucia: Sverige har mycket att erbjuda runt jul. Men hur firas jul i andra länder, och vilka roliga traditioner kan man hitta?

I dagens julkalenderlucka berättar tre internationella studenter sina historier. Visste du att Island har mer än en jultomte?

Ómar Örn Karlsson,  

“På Island har vi inte en jultomte, utan tretton jólasveinar, som vi kallar dem! På den hedniska tiden var de lite elaka varelser, som kunde göra saker som att slå i dörrar, eller stjäla saker. Men nu för tiden ser de mer ut som den amerikanska jultomten. De tretton dagarna innan jul kan barnen ställa sin sko nära fönstret, och får då en liten present av dem varje dag.

Jag har aldrig riktigt trott på de där julmännen: när min familj började med det var jag redan fyra eller fem år gammal. Ibland fick jag också välja om jag ville ha en stor julklapp istället för tretton små. Ett år fick jag en katt, vilket var riktigt coolt. På tal om katter så finns det också en julkatt på Island. Hon är läskig, för det sägs att hon äter alla barn som inte får nya kläder till jul…”

Maria Juschen, masterstudent från Tyskland

“Julen börjar redan veckorna innan julafton i Tyskland. Jag brukade titta på traditionella julfilmer, och så brukade jag få en adventskalender, med en chokladbit för varje dag fram till jul. Min mamma skickade mig en i år också, hemmagjord!

Varje år brukar vi också baka kakor som vi dekorerar jättefint; det tar nästan tio minuter per kaka och sen blir de uppätna på två sekunder! En annan tradition är att gå på Weinachtsmarkt. Min stad, Dresden, har en av de äldsta. Det är en enorm marknad på ett stort torg, med en massa stånd. Där säljs det glühwein, godsaker, presenter… Jag brukar gå dit flera gånger, både med mina vänner och med min familj.

På julafton, den 24 december, klär någon i min familj ut sig till jultomte och kommer in med julklapparna. När du får en julklapp måste du göra någonting, till exempel sjunga en sång. Den dagen brukar min mamma alltid börja på ett jättestort pussel också, ett sånt där som har 1000 bitar, så att vi kan lägga pussel under julhelgen.”

 

 

Julian Erjautz – utbytesstudent från Österrike

”I början på januari i Österrike brukar barn klä ut sig i grupper om fyra. Tre av barnen föreställer kungarna från öster, som i Bibeln reser till Betlehem för att ge presenter till Jesusbarnet. Det fjärde barnet bär stjärnan. Tillsammans med en vuxen går barnen från dörr till dörr och hälsar på folk i byn eller kvarteret. De har rökelse med sig, sjunger sånger och skriver en välsignelse med krita på varje dörr. Efter besöket får de lite pengar av människorna de besökte.

Sjungandet organiseras av kyrkan i Österrike; pengarna doneras till flera olika välgörenhetsprojekt, och ett av dem får extra mycket uppmärksamhet. Varje år samlas miljoner euro ihop till välgörenhet på det här viset. Jag har själv sjungit sen jag var sex. De senaste åren har jag ofta följt med en grupp barn. Det är kul, och samtidigt gör man någonting bra, fast barnen kan bli utmattade. Men de brukar få choklad på vägen!”

Text och foto:  Paula Dubbink

Översättning: Matilda Lundborg

 

Fakta

[checklist]

Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana in kalendern på Lundagard.net här

  • Illustrationer: Anna Åkesson

[/checklist]