18 december: Sporten du inte får missa i jul

- in Julkalender, Julkalendern 2023, Sport

Julfilmer, brädspel och släktmingel i all ära. Julen är också på flera sätt sportens högtid. Lundagårds Elmer Rikner listar sportsändningarna man bara inte får missa i jul.

Tour de Ski

Det kanske mest självklara valet tillsammans med junior-VM i ishockey. Sista etappen, som närmast kan jämföras med femmilen i OS i kändisskap, tvingar åkarna att åka uppför en slalombacke. Och visst finns det något charmigt med att se världens bästa skidatleter stapla sig upp på ettans växel medan publiken klingar med sina tjurbjällror.

Förra året var Frida Karlsson bäst i hela touren och blev första svensk sedan Charlotte Kalla att vinna Tour de Ski. Årets upplaga bådar också gott, i alla fall på damsidan. Av topp 10 i världscupen är fem svenskar. Jessie Diggins har dock visat briljans denna säsong och kan bli svårslagen. Första etappen, sprinten, går av stapeln den 30 december klockan 14.30 (kval vid 12.00).

Nyårsbackhoppningen i Garmisch-Partenkirchen

Ska du någon gång ta chansen att se skidåkare flyga över hundra meter i luften så är det nu. På nyårsafton kan du se damernas tävling och sedan på nyårsdagen är det dags för herrarna. Så vill du räkna ned timmarna till årsskiftet eller sitta bakis med en kebabpizza i handen, är nyårsbackhoppningen i Garmisch-Partenkirchen det självklara valet. Tyvärr för svensk del, och för 30 000 personer på plats, får vi nog förlita oss på våra nordiska kollegor, och då framförallt Norge, som så många gånger förr slår Sverige i en vintersport.

Damernas tävling: 31 december 2023 klockan 13.40 (TV6/Viaplay).

Herrarnas tävling: 1 januari 2024 klockan 14.00 (TV6/Viaplay).

Junior-VM

Världens bästa gruppspelslag välkomnar de bästa unga spelarna på jorden till Göteborg. JVM levererar år för år den roligaste landslagshockeyn för herrar världen över (VM har inte en chans och OS har inte de bästa spelarna med). Folkfest väntar och frågan är om Sverige, utan storstjärnan Leo Carlsson, har en chans mot Kanada, USA och de andra nationerna.

Första matchen spelas på annandagen i Scandinavium mot Lettland klockan 19.30. Finalen spelas sedan den 5 januari. Man får väl bara hoppas att minnena från det där målet av Mika Zibanejad 2012 blir verklighet igen.

Premier League

Alla tonårskillars våta dröm, Premier League på julafton. Frågan är om Kalle får sig en utmanare i TV-tablån av Thiago Silva och Raheem Sterling när Chelsea möter Wolverhampton på bortaplan klockan 14. 

Den främsta dagen är dock annandagen, då engelsmännen historiskt sett brukar spela intressant fotboll. Om det beror på bakfulla spelare eller att det brittiska gräset i december är halt och hårt, det låter jag vara osagt.

Hur som helst, vill du slippa släkten ett tag och se Burnley ta emot Liverpool (18.30) eller Manchester United besöka tredjeplacerade Aston Villa (21.00), så är Premier League-fotbollen under annandagen perfekt för dig.

Annandagsbandy

På tal om annandagen så finns det något, kanske ännu mer tillfredsställande. Annandagsderbyna i bandy. Här har vi också det enda tipset att faktiskt se på plats. Det finns troligen inget folkligare i sportväg än att stå tätt packade på en träläktare, äta en korv i pausen och applådera på karakteristiskt bandymanér (med handskarna på).

Lundagårds tips på herrsidan: Edsbyn mot Bollnäs. Matchstart 15.00.

Lundagårds tips på damsidan: Villa Lidköping mot Västerås. Matchstart 15.00.