Studenter ratar brödet – branschen oroad

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

Studenter är den samhällsgrupp som i störst utsträckning undviker att äta bröd. Bara 36 procent äter bröd varje dag. Oroväckande tycker brödbranschen.

– Det är en samhällsfråga, säger Catarina Bennetoft, talesman och brödexpert på Brödinstitutet.

 

En undersökning gjord av United minds på uppdrag av Brödinstitutet, och som besvarades av över 1000 personer, visar att bara 36 procent av studenter äter sitt dagliga bröd. Detta kan jämföras med pensionärer som till 84 procent klämmer i sig mackor på en daglig basis. Rikssnittet ligger på 59 procent.

På Brödinstitutet, en verksamhet som finansieras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorier, tycker man att det är oroande att en så ung målgrupp väljer bort detta billiga och enkla sätt att få i sig nyttiga kostfibrer och mineraler.

– Vi ser att konsumtionen sjunker, och det är oroväckande. Inte minst de unga tjejer i fertil som väljer bort kolhydrater i dieter, och på så sätt går miste om b-vitaminer och järn som kan orsaka ryggmärgsbråck hos spädbarn, säger Catarina Bennetoft.

Så det är en samhällsfråga?

– Ja, det är så det ser ut i samhällsdebatten idag.

Ni på Brödinstitutet måste hata LCHF-trenden?

– Nja, hatar gör vi inte, det funkar säkert för vissa. Men det är inte Livsmedelsverkets generella rekommendationer.

Enligt undersökningen är det fyra procent av studenterna som aldrig äter bröd, och åtta procent som äter bröd mer sällan än en gång i veckan. Motsvarande siffror för riket är två och fyra procent.

Nu har ni enbart kollat på bröd, tror ni inte att det kan vara så att studenter i högre genomsnitt än andra får i sig fibrer och vitaminer genom till exempel linser, grönsaker och böner?

– Men är det så? Är det inte mer nudlar som gäller för studenterna, säger Catarina Bennetoft.

Det tror jag är en gammal myt?

– Okej, om det är så, om man är medveten och bryr sig om vad man få i sig, så är det klart bra. Men jag tror nog det finns en annan grupp också som inte är lika medveten.

About the author

Max Jedeur-Palmgren var biträdande redaktör på Lundagård år 2011-2013. Innan dess var han reporter, kulturskribent och krönikör på tidningen.