Första Hongkong-listan

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Det hetaste i Hongkong just nu-listan!

Roligaste föreläsning: Kursen ”Protests, Rebellions annd Revolutions in Modern China” innehöll en tjugo minuter lång tecknad film om Kina med Hu Jintao lustigt ritad.

Roligaste föreläsning(ar): Professorerna använder ofta Memes eller South Park för att illustrera olika händelser. Kul!

Mest meningslösa test: Diagnostiskt prov på mandarin steg 1. Första blanka provpappret jag lämnat in någonsin, tror jag.

Mest meningsfulla fest: Karaokenatten.

Mest ojämställda fest: Klubbarna i LKF som kräver mig på dyrt inträde om jag inte har kvinnliga vänner med mig in på klubben.

Godaste öl: Tsang-Tao

Mest udda ölställe: Seven Eleven. Våra utekvällar består alltid av minst tre stopp vid Seven Eleven för att köpa öl för 5 spänn. På klubben kostar de typ 70.

Bästa karaoke-låt: ”Bohemian Rhapsody” av Queen.

Mest otippade karaokeuppträdande: Två tjejer från Mainland som sjöng BWO:s ”Sunshine in the Rain” på mandarin.

Bästa karaokeklubb att dansa och sjunga på till solen går upp: In the Basement

Största språkliga överraskningen: Relativt få hongkongeser kan engelska, och visar ingen större förståelse för att man inte kan mandarin. Förutom på Campus då, men där uttalas nästan aldrig bokstäverna R eller L, vilket skapar vissa kommunikationssvårigheter.

Största språkliga överraskningen 2: Finnarna kan svenska! De finska utbytesstudenterna jag hänger med vill i regel prata engelska, men om det är ett ord eller en fras vi inte kan översätta ordentligt kommer vi alltid undan med det svenska ordet. Bevara svenskundervisningen i Finland!

Jobbigaste översättning: Sexmästeriet. På mitt laptop-fodral har jag sytt fast ett tygmärke från min tid som förman på Lunds nation. Alla andra läser det som ”sex master” och tror inte riktigt på min översättning ”party dinner hosts”.

Mesta språkliga förvirringen: ”I’m up for it!” Eller: ”I’m down”. Det finns tydligen två motsägelsefulla sätt för att säga att man vill följa med på en aktivitet med andra utbytesstudenter. Önskar jag fick lära mig mer slang av engelsklärarna i gymnasiet.

Uddaste finska inslag i HK: Mumintrollen finns att köpa som gosedjur nästan överallt! Och Angry Birds förstås.

Bästa pryl i packningen: Resorb.

Sämsta pryl i packningen: Regnkläderna.

Bästa turistmålet hittills: Macao. Kul med kasino och lite portugisisk arkitektur.

Sämsta turistmålet: Buddha-statyn på Lantau. Dyrt, svettigt och kommersiellt. Det goda sällskapet räddade den utflykten.

Bästa kaffet: Starbucks. Finns två av dem på campus. Annars funkar vårt Nescafé hemma på rummet ganska okej.

Äckligaste Din Sum-rätt: Grisinälvssoppa. Och kanske kycklingen som serverades friterad… med halva hjärnan kvar…

Godaste Din Sum-rätt: Shumai, degknyten med räkor, lamm eller fläskkött.

Otrevligaste försäljaren: Försäljaren som sa på mandarin att vi skulle få betala straffavgift för plastklockorna om vi fortsatte ”leka” med dem. Vad hon visste var att en av bytisarna i sällskapet pratade felfri mandarin…

Största snackisen bland bytisarna: Vad ska du göra på Chinese New Year?

Största stressen just nu: Vad ska jag göra på Chinese New Year?