Har humanisten en framtid?

- in Nyheter
@Lundagård

Har du saknat etik, idéhistoria eller annan humaniora i din utbildning? Eller undrar du tvärtom vad poängen med humanister är över huvud taget?

 

”Vad blir man av det?” Den frågan har nog många humaniorastudenter vant sig vid – inte bara från välmenande vänner och bekanta, utan också från politiker och intresseorganisationer som bekymrar sig för samhällsnyttan.

Det talas om en humaniora i kris. Debattörer pekar på allt från resursbrist till dålig arbetsmarknadsanknytning. Är humanisten oanvändbar i vårt samhälle? Eller är det kravet på anställningsbarhet som är för snävt?

Samtidigt ropas det efter mer etik och vetenskapsteori från studenter i ekonomi, juridik och teknologi. Filosofer och historiker tar plats i universitetets tvärvetenskapliga projekt. Är det humanistens nya roll? Borde humanioran rentav slås samman med de andra vetenskaperna?

Välkommen att diskutera på Lundagårds releasefrukost!

Tid: Onsdagen den 30 januari, kl 8-9.

Plats: Café Athen.

I panelen:

DAVID DUNÉR, docent i idé- och lärdomshistoria och ledare för tvärvetenskapliga projekt på Pufendorfinstitutet.

CHRISTOFFER IVARSSON, grundare av Projekt Athena, som arbetar för att stärka humaniorastudenters ställning i arbetslivet. Bloggar under namnet ”Actionfilosofen”.

ANGELICA KAUNTZ, vice ordförande i Humanistiska och teologiska studentkåren som bl.a. driver projektet ”Humanistjakten” inom Projekt Athena.

PHILIP STÅLHANDSKE, kulturskribent i Lundagård. Skrev i senaste numret debattinlägget ”Avskaffa humanioran?”

Samtalet modereras av Lundagårds redaktör Ida Ölmedal.

Lundagårds frukostsamtal arrangeras med stöd av Akademiska föreningens projektfond. Frukosten är gratis.

Länk till Facebook-eventet finns här.