Lund utan pengar i budgeten

- in Nyheter

Lunds universitet har inte mycket att glädjas åt i regeringens höstbudget. Det meddelade statssekreterare Peter Honeth på fredagsmorgonen.

Satsningar på högskola och forskning uteblir i regeringens höstbudget. De pengar som finns till utbildning ska läggas på grund- och gymnasieskolan.

– Det ekonomiska läget är inte det allra bästa så det blir inte några stora nya pengar till högskolan, säger Peter Honeth, statssekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund.

Statssekreterare Peter Honeth berättade om de utbildningspolitiska satsningarna på budgetfrukosten. Men satsningar på studenterna uteblir.
Statssekreterare Peter Honeth berättade om de utbildningspolitiska satsningarna på budgetfrukosten. Men satsningar på studenterna uteblir.

Höjdarfrukost

Peter Honeth tillbringade fredagsmorgonen i Universitetshusets pelarsal där han presenterade budgeten för flera höjdare på Lunds universitet, däribland rektor Per Eriksson. I brist på nya pengar ägnade han mycket tid åt att tala om aktuella problem på utbildningsområdet, till exempel den krisande lärarutbildningen.

– Hur i helsike ska vi få fram lärare i ämnen som kemi och moderna språk? Där ser det inte bra ut, tyckte Peter Honeth, och redogjorde för hur lärarutbildningen ska göras om med lämplighetsprov och en förändrad arbetspraktik.

Alla doktorander anställs

Statssekreteraren tog också upp yngre forskares situation på arbetsmarknaden, som han menade lämnar en hel del att önska.

– Det fungerar uselt. Många yngre forskare går år ut och år in med tidsbegränsade förordnanden. Det är det område som svenska högskolor är sämst på.

Hur det ska åtgärdas är mycket upp till högskolorna själva, menade Peter Honeth. Men ett luddigt löfte kunde han åtminstone ge.

– På sikt ska alla doktorander anställas.

Inga nya utbildningsplatser

Rektor Per Eriksson har krävt 2000 fler utbildningsplatser till Lunds universitet. I våras fick han 100 nya och i höstens budget inga alls. Peter Honeth menade att Sverige är gott rustat ändå.

– 63 procent av befolkningen kommer att ha möjlighet att påbörja eftergymnasial utbildning. Det är naturligtvis högre än någonsin tidigare, sa Peter Honeth.

– Nationellt har man dragit ner antalet platser med tio procent, men jag är imponerad av ditt sätt att använda retorik och statistik, sa Per Eriksson syrligt.

Svaret från Peter Honeth lät inte vänta på sig.

– Jag är ju utbildad vid Lunds universitet.

Text: Sebastian Hagberg

Foto: Satomi Miyata