Studenter tar Syrienkriget i egna händer

- in Nyheter, Studentliv
@Karolina Jakstrand

När en kursares släktingar behövde hjälp föddes idén om att arrangera en insamlingskväll för syriska flyktingar. Den 25 september anordnar ”Studenter för Syrien” sin första insamling i samarbete med föreningarna Tamam och Tamams studentförening i Lund.

Sonia Ekenstam
Sonia Ericstam är en av initiativtagarna till projektet Studenter för Syrien.

Allt började för någon vecka sedan när Sonia Ericstams kurskamrat på juristprogrammet efterlyste kläder, leksaker och teknikprylar till sina släktingar som precis tagit sig hit från Syrien.

– Det var jättemånga som hjälpte till, hon fick flera kassar med kläder som vi burit runt inne på Juridicum. Många var fullproppade med märkeskläder, säger Sonia Ericstam.

Ville bidra

Sonia Ericstam och hennes kursare insåg att många studenter ville bidra med något. Då föddes idén till att starta en insamling till förmån för nyanlända flyktingar från Syrien. Projektet ”Studenter för Syrien” bildades.

– Jag tror att många vill engagera sig, att många kanske har dåligt samvete och känner att de borde göra något. Genom denna insamling gör vi det enkelt för folk att hjälpa till, menar Sonia Ericstam som är överraskad av hur lätt det har varit att starta upp projektet på bara ett par dagar. Hon tror att det betyder mycket för flyktingarna som kommer hit att få känna att det finns människor som bryr sig. Att det blev just syriska flyktingar som får hjälp menar Sonia Ericstam var ett självklart val.

– Det är oundvikligt att inte beröras av alla nyhetsrapporteringar om vad som händer i Syrien, säger hon.

Skänka till självkostnadspris

Under insamlingen, som hålls i Café Athen, är allmänheten välkommen att skänka kläder, leksaker, teknik och annat som kan hjälpa nyanlända flyktingar med att börja bygga upp en trygg och stabil vardag igen. På plats kommer det även att finnas hygienartiklar att skänka till självkostnadspris. Dagen efter insamlingen kommer kläderna att köras ut  av arrangörerna till olika flyktinganläggningar.

Sorteras i storlekar

Sonia Ericstam är noga med att poängtera att själva utdelningen kommer att göras på ett värdigt sätt. Därför kommer till exempel kläderna att sorteras upp i storlekar innan de körs ut till anläggningarna.

– Vi kommer att vara med hela vägen och allt går helt oavkortat till de nyanlända syrierna, säger Sonia Ericstam som tror att de förmodligen kommer att arrangera fler insamlingar i framtiden.

Text: Karolina Jakstrand

Foto: Tim Jedeur-Palmgren