Regeringen backar om studiemedlet

Studenternas studiemedel skulle höjas med tusen kronor i månaden. Haken? Bidragsdelen skulle minska med 300 kronor samtidigt som lånedelen höjdes med 1300 kronor. Nu ändrar regeringen sig.

För knappt en månad sedan presenterade finansminister Anders Borg ett sparpaket på 9 miljarder. En del av paketet avsåg att minska studenternas bidragsdel och öka lånedelen.
– Arbetande studenter kan ha en god ekonomi och vi har förbättrat studenternas möjlighet att jobba, sade Anders Borg i februari.
– Regeringen har kört huvudet i väggen, menade Magdalena Andersson (S).

Anders Borg sade också att regeringen vill förbättra studenternas situation genom att förbättra kvaliteten på högskolan och höja studielånen. Men kritiken och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Stora protester
Över 18000 skrev under en protestlisa mot förslaget och facebookgruppen ”Nej tack  till sänkt studiestöd” har över 81 000 likes.  Demonstrationer hölls landet runt och utanför AF-borgen i Lund samlades hundratals personer för att protestera mot förslaget.

Så sent som igår sade statsminister Fredrik Reinfeldt oväntat att regeringen nu drar tillbaka det hårt kritiserade förslaget. Och enligt Anders Borg är det ett helt normalt inslag i hur regeringen bereder budgeten.
– Att man i beredningsarbetet tar ett steg framåt och två steg bakåt och ett åt sidan och sedan hittar en bättre väg framåt, det tycker inte jag är så komplicerat, säger Anders Borg till TT när han möter ett medieuppbåd efter en interpellationsdebatt i riksdagen.

Sveriges förenade studentkårer välkomnar beskedet.
– Det här innebär att studenter som inte tar så mycket lån får mer i plånboken och att lånebördan för dem som tar ut hela studiemedlet inte ökar så kraftigt, säger Erik Arroy till TT.