Ung kvinna våldtagen i Botaniska trädgården

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, var på väg hem efter en utekväll på nation när hon överfölls och våldtogs. Vittnen finns och polisen uppmanar nu allmänheten att höra av sig om man vet något.

Polisen medger att det finns ett flertal vittnen och några har redan hörts. Allmänheten uppmanas även att höra av sig med tips. Att något sådant här händer i Lund är ytterst ovanligt.
– Så sällsynt att man knappt tror att det hänt, säger Thomas Lundqvist på Lundapolisen.

Det var vid 01-tiden under natten till torsdagen som kvinnan genade genom Botaniska trädgården.
– Där blir hon överfallen av en man, som far på henne, sliter av henne byxorna och våldtar henne, berättar Thomas Lundqvist på Lundapolisen för Sydsvenskan.

Kvinnan tog sig därefter till Kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund där hon även förhördes av polisen.

Polisen vet ännu inte om mannen följde efter kvinnan in i parken eller om han redan fanns på plats när hon passerade.

Var på väg hem
Polisen hörde kvinnan en andra gång igår, och enligt anmälan ska hon ha varit på väg hem från en nation, då hon genade genom Botan.

Igår ”vallades kvinnan”  och polisen sökte igenom parken med så kallade spermahundar. Då kunde kvinnan peka ut platsen där våldtäkten ska ha skett, men Thomas Lundqvist på Lundapolisen vill inte delge om hundarna märkte ut platsen.

Erik Liljenström, inre befäl på Malmöpolisen, säger att man  just nu väntar på Länskrims analys av testerna och vill inte ytterliga kommentera fallet.

Idag har polisen kontaktat Botaniska trädgården om de har några uppgifter, framför allt är man intresserade om där finns någon videoövervakning.

Finns flera vittnen.
– Vi har fått in ett flertal vittnesuppgifter och några vittnen är hörda, men jag kan inte säga exakt hur många personer det rör sig om, säger Thomas Lundqvist.

Signalementen är i nuläget så pass dåliga för att polisen ska kunna gå ut med något.
– Kvinnan kan inte ge något mer än väldigt vaga signalement. Ofta kan inte personer som blivit utsatta för våldtäkt uttala sig om signalement på övergriparen. Det är lätt att man går in i chock och förtränger detaljer.
Hur är tillståndet med kvinnan?
– Jag har inte personligen träffar kvinnan, men i ett sådant här läge är de fysiska skadorna det minsta problem.
Behöver allmänheten vara rädda för att det ska hända igen?
– Jag har jobbat som polis i Lund under en väldigt lång tid och jag tror det här är bland de första anmälningar vi får på något liknande i Lund. Det är så sällsynt att man knappt tror att det kan ha hänt. De flesta våldtäkter sker i hemmet och förövaren är så gott som alltid en nuvarande eller tidigare partner. Att en kvinna blir överfallen på det här sättet av en total främling är ytterst ovanligt, säger Thomas Rudqvist.
Vill polisen gå ut med något till allmänheten?
– Är det någon som har sett eller hört något så hör av dig till oss. Alla uppgifter vi kan få är till hjälp.

 

Artikeln har uppdaterats efter publicering.