’Den eviga konflikten’ under lupp

Ännu en blodig militär konfrontation har blossat upp mellan israeler och palestinier. På onsdag ger tre Mellanösternforskare sin bild av den infekterade konflikten.

Lisa Strömberg. Foto: Pressbild/Lunds universitet
Lisa Strömbom, lektor i statsvetenskap.
Foto: Pressbild/Lunds universitet

Det började med morden på tre israeliska tonåringar i juni. Förövarna förmodades vara palestinier, vilket fick Israel att svara med en militär hämndoperation mot Gaza. Konflikten trappades snabbt upp och efter sju veckor av stridigheter hade fler än 2000 palestinier och omkring 70 israeler bragts om livet. En vapenvila har nu utfärdats men Lisa Strömbom, lektor i statsvetenskap, säger att hon hyser låga förhoppningar om att en varaktig fred mellan Israel och Palestina står och stampar i farstun.
– Det finns vissa som säger att en fredslucka kan ha öppnats nu, i och med vapenstilleståndet, men personligen tycker jag att det ser mörkare ut än på länge, säger Lisa Strömbom.

Ny bok
Lisa Strömbom har tillsammans med Anders Persson, doktor i statsvetenskap och Karin Aggestam, lektor i samma ämne, precis utkommit med boken Mellan krig och fred i Israel/Palestina. På onsdag eftermiddag kommer de delta i ett öppet seminarium där de, utifrån sin bok, ska diskutera konfliktens olika dimensioner. Anders Persson delar Lisa Strömboms dystra lägesanalys.
– Utöver faktorer som en ökad nationalistisk och religiös extremism i Israel och Palestina, så har kriget i Syrien, som gränsar till Israel, kommit att förvärra läget mellan folken. En tvåstatslösning av konflikten känns idag längre bort än på väldigt länge, säger Anders Persson.

Anders Persson. Foto: Pressbild/Lunds universitet
Anders Persson.
Foto: Pressbild/Lunds universitet

Problem från 1800-talet
Anders Persson säger att många upplever Israel/Palestina-konflikten som svårförståelig. Han betonar dock att det är viktigt att sätta sig in i konflikten.
– Det är en vår tids mest brännande konfliker, och samtidigt är det en konflikt som väver samman nästan alla komponenter som berör internationell politik. Makt, användande av militärt våld, samarbete, synen på internationell rätt, nationalism, etcetera, säger Anders Persson.
Israels ockupation av palestinskt territorium går 47 år tillbaka i tiden, men konfliktens sträcker sig betydligt längre tillbaka än så.
– Problemen kan härledas tillbaka till 1800-talet, och geografiskt sett är platsen huvudsätet för tre världsreligioner – kristendomen, islam och judendomen. Detta bidrar förstås till att konflikten är så laddad. Därutöver har vi arvet från den brittiska kolonialismens skövlingar och Förintelsen, så arvet som konflikten för med sig är blytungt, säger Anders Persson.

Israel/Palestina-konflikten väcker i många läger väldigt starka känslor, inte minst här i Sverige. Detta är något Lisa Strömbom finner långt ifrån märkvärdigt.
– Det är många som identifierar sig med antingen den ena eller den andra sidan. Dessutom bor det gott om muslimer i Sverige, samt en judisk minoritet, vilket gör att frågan får stor uppmärksamhet, säger Lisa Strömbom.

Seminariet kommer att äga rum i Edens hörsal imorgon onsdag klockan 15.15.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Ingen fråga för känslig för Studentafton

Studentafton drivs precis som de flesta andra studentföreningar