När ska avspärrningen hävas?

- in Nyheter

Hallå där… Lars Brobeck – parkintendent på Lunds kommun. Sedan första veckan i juni har eken utanför AF-borgen varit omgärdad av staket. När ska de bort?

Hej! Jag ringer angående avspärrningen runt eken utanför AF-borgen…

– Jaha, är den fortfarande kvar? Jaha… Jag antar att du vill höra historien bakom den?

Lars Brobeck är parkintendent i Lunds kommun. Foto: Arkiv/Daniel Kodipelli
Lars Brobeck är parkintendent i Lunds kommun.
Foto: Arkiv/Daniel Kodipelli

Gärna.

– Vi satte upp avspärrningen i våras eftersom det föll ner en gren. Det är en väldigt gammal ek, 180 år, så efter att grenen föll så besiktigade vi trädet och tog bort alla torra grenar.

Så avspärrningen ska bort alltså?

– Ja. Problemet är att trädet inte får tillräckligt med syre, eftersom det är så mycket folk och trafik som rör sig där omkring. Det kallas kompaktering och är ett vanligt tillstånd i städer, att det blir för stressigt för träden.

– I den bästa av världar så skulle man hålla den så kallade droppzonen, området under trädkronan, fri från tunga fordon. Men avspärrningen ser ju så tradig ut, jag har redan sagt till att den ska bort men det har inte gjorts än. Sen får vi hitta en permanent lösning.

Hur skulle det kunna se ut?
Ett alternativ är att göra området man kan sitta på större och med mer jord och mindre asfalt, och på så sätt minska trycket på trädet. Men att se över trafiken är något vi måste göra i alla fall.