När plånboken sviker

- in Novisch
@Casper Danielsson

9004 kronor. Det är så mycket bidrag och lån svenska studenter kan få varje månad. Tillräckligt, tycker regeringen. Men det gäller inte för alla. 

Henrik Pehrsson är 21 år. Förra terminen var hans första på Lunds pol. kand-program. Det var också hans första tid hemifrån och att upprätthålla sin tidigare livsstil blev knepigare än han tänkt. Studiemedlet spenderades i takt med att det landade på kontot. Resten av månaden fick ägnas åt ett välgörenhets- och rabattkupongbaserat liv.
– Det ser sådär ut. Just nu sitter jag med 1 000 kronor, vilket jag ska röra sig med ett tag till. Det är knapert, säger Henrik Pehrsson, en vecka efter att studiemedlet hamnat på kontot.
Hur kunde det gå såhär?
– Jag granskar mitt kontoutdrag och ser inget som är förargelseväckande. Men det är det minus, på minus, på minus. Det är en bok här, ett Viaplaykonto där. Det är förstås jävligt jobbigt att se. Till slut står det ”278 kronor” längst ner, säger han.
Vad har du för huvudsakliga utgifter?
– Jag har väl en ganska osund inställning till hur man ska äta mat här i Lund. Inte bara hälsosamt osunt, utan främst osunt för plånboken. Jag har varit ute, är lat och vill inte laga mat i korridorsköket, då blir det en sunkig och dyr pizza i stället.
– Det har också blivit ganska mycket utgångar. Under kvalborg och valborg var det ganska stökigt. Pengarna måste bara ha sipprat ut på något sätt, säger han.
Vad har du lärt dig av det här? 
– Jag kommer ha en seriösare syn på mat och sånt i framtiden. Jag måste också sluta snusa, det kostar pengar. Den här terminen har varit ett finansiellt helvete, avslutar Henrik Pehrsson.

Tips för slösaren

[checklist]

  • Gör upp en budget varje månad
  • Ta med egen matlåda
  • Handla på secondhand

[/checklist]