Skissernas museum storsatsar

- in Nyheter

Inför 80-årsjubileet ska Skissernas museum byggas om. Museichefen Patrick Amsellem och arkitekten Jonas Elding berättar om museets nya storsatsning.

Nu är det återigen dags att bygga ut på Skissernas museum i Lund. Elding Oscarssons arkitektkontor bygger den sjätte epokskonstruktionen till museibyggnaden. Museet vill ha ett nytt och mer tilltalande ansikte till 2016, då det firar 80-årsjubileum.

För att finansiera utbyggnaden har museet fått två anonyma donationer, samt pengar från universitetet, som varit lovade för många år sedan. Kravet var att Skissernas museum på egen hand skulle lyckas skaffa fram 20 miljoner kronor för att sedan få tillgång till universitetets tidigare lovat bidrag på cirka tio miljoner kronor. Allt som allt kommer själva projektkostnaden att hamna runt 33,5 miljoner kronor och byggnadskostnaden kommer att ligga på cirka 28,5 miljoner kronor och innergårdsprojektet på ungefär 15 miljoner kronor.

ldg(ss)-33
Museichefen Patrick Amsellem och arkitekten Jonas Elding. Foto: Saga Sandin

Idag när en kommer från parkhållet och tittar mot Skissernas museum möts en av en stor betongvolym, Westmans Svenska sal. Till höger om betongvolymen ser en Celsings fönstergalleri. Utbyggnaden kommer att byggas framför Westmans betongvägg i materialet cortenstål som är ett rödrostigt material. Tanken är att få ett nytt ansikte till museet och att dess framsida ska se mer inbjudande ut.
– Vi har i och med betongmassan haft en anonymitet som lett till att man som student inte helt förstår ifall man kommer till ett museum eller en vanlig universitetsinstitution, säger Patrick Amsellem.

Museet vill bli mer synligt till universitet och framförallt för studenterna.
– En av de stora satsningar som vi gör är just att locka fler studenter. Vi vill att studenterna ska kunna använda sig mer av museet. Överhuvudtaget känns det som att det är väldigt viktigt i Sverige och i Lund att det behövs fler mötesplatser där människor, både studenter och äldre människor, kan mötas, säger Patrick Amsellem.

Tanken är att den nya utbyggnaden ska fånga in all trafik som passerar museet.
–  
Idag har museet två anonyma entréer, en sidoentré från Finngatan och en huvudentré mot parken, berättar Patrick Amsellem.
– Finngatan är väldigt lugn, det egentliga folkflödet ligger längs parken och korsningen mot Edenområdet. Därför är utbyggnaden krökt och böjd mot just Eden.
– Det är som att den vill sträcka sig ut och fånga upp den riktningen och människorna i parken, säger Jonas Elding.

Så här blir entrén till Skissernas museum sett från parken utanför Universitetsbiblioteket. Foto: Saga Sandin.
Så här blir entrén till Skissernas museum sett från parken utanför Universitetsbiblioteket.
Foto: Saga Sandin.

Hans Westman, den tidigare arkitekten som designade bland annat Svenska salen, ville från början ha en tydlig huvudentré mot parken, utbyggnaden hedrar honom här säger Jonas Elding.
– Problemet med sidoentrén är att Westmans Svenska sal blir felkonstruerad, hela Svenska salen är byggd för att ha en entré mot parken, säger Jonas Elding.

I den nya utbyggnaden får inte bara museet en ny entré utan en storsatsning på en restaurang kommer också att ske, med cirka 80 sittplatser.
– Redan idag sitter många studenter på huvudentréstrappan och solar så fort vårsolen tittar fram, säger Patrick Amsellen.

För att konkurrera med det redan välbesökta Lux och Sol som omringar museet, vill skissernas bli snäppet bättre och framförallt mysigare.
– Man går inte till LUX på en dejt kanske, säger Patrick Amsellem med glimten i ögat och skrattar.