Vardagshjälten på Vildanden

- in Porträttet
@Axel Vikström

Har du någon gång hittat en godispåse på skrivbordet efter att ha ringt om en trasig lampa? Då är det antagligen bovärden Mikael Filippi Farmar som varit i farten. Men det är mer än sötsaker som gjort honom till ett populärt ansikte på Lunds studentområde.

– Nu får vi hoppas att det inte spränger. Mikael Filippi Farmar skuttar ner från stegen och trycker på strömbrytaren ovanför Sverker Kocks säng. Lampan tänds och det svaga skenet blandas med förmiddagssolen i den lilla lägenheten ute på Vildandens studentboende.
– Sådär, nu behöver du inte använda pannlampa längre, säger Mikael Filippi Farmar och packar ihop sina verktyg.

När vi är på väg ut genom dörren hivar han fram en Malacogodispåse ur fickan och ger den till Sverker Kocks.
– Lite studiemotivation för den kommande dagen.
Sverker Kocks vänder blad i Dagens Nyheter och skrattar.
– Mikael kommer alltid när man behöver. Med honom kan man inte vara annat än jättenöjd.

Mikael Filippi Farmar jobbar som bovärd på AF Bostäder. Det är ett jobb som lite slarvigt brukar kallas ”vaktmästare” men när det gäller Mikael Filippi Farmar är bovärd ett minst sagt passande namn. Han rycker ofta in som både psykolog och pappa.
– För många handlar det om deras första bostad, och det är ju inte så lätt att flytta hemifrån. Så jag tycker det är kul att hjälpa dem så mycket jag kan. Under dagarna ska de kunna fokusera på att studera utan att behöva bekymra sig över att en lampa inte fungerar.

När en ny student flyttar in i någon av de 303 bostäder som Mikael Filippi Farmar basar över håller han ett välkomstsamtal med studenten där han berättar han om hur saker och ting fungerar i huset.
– Jag vill att de ska få mitt ansikte och att jag ska få deras, så vi får en personlig kontakt. Välkomstsamtalet är den bästa delen med jobbet.

Mikael Filippi Farmar. Foto: Jens Hunt
Mikael Filippi Farmar. Foto: Jens Hunt

Efter besöket hos Sverker Kocks är det ett flyttstädat korridorsrum uppe på tredje våningen i hus 5B som ska inspekteras. Att Mikael Filippi Farmar har en bakgrund i Lugi handbolls A-lag är lätt att föreställa sig – det är med en atletisk smidighet som den stundande 50-åringen stormar uppför trapporna.  Det är inte helt lätt att hålla jämna steg.
– Jag har tidigare spelat mycket innebandy och badminton på fritiden, men på senaste tiden har det blivit allt mer golf. Klubborna står putsade och väntar på våren.

Att golfen skulle vara en del av en 50-årskris förnekar han dock.
– Nej, någon kris har jag inte känt av. Vi ska åka till Barcelona över min födelsedag så det ser jag endast fram emot.

Utöver motionerandet gillar Mikael  Filippi Farmar att fylla fritiden med resor och vänner. Familjen är uppbokad nästan varje veckoslut.
– Och detta trots att jag inte har Facebook, säger han och skrattar.

Väl inne i den flyttstädade lägenheten spatserar Mikael Filippi Farmar omkring med ett belåtet leende.
– Ja här ser det ju tjusigt ut. Studenterna brukar städa väldigt duktigt, trots att jag dagen innan ibland kan tänka ”hur i all världen ska de få ordning på det här?”

Arbetsdagen inleds alltid klockan sju. Då finns tid att gå igenom mejl och planera dagen. Något hembesök görs inte förrän tidigast halv tio. Dels för att studenterna ska få sova ut om de festat kvällen innan – men också för att han ”verkligen inte är någon morgonmänniska”.
– Det finns alltid något att göra på gården. Jag har ett litet häfte där jag antecknar saker som kunde fixas. Och om jag inte har något annat för mig kan jag alltid smörja cykeln åt någon student.

Under dagen rör han sig sedan så mycket han kan i korridorerna.
– Jag vill visa mig så mycket som möjligt för att de ska känna sig trygga. Dessutom tycker jag att det är jätteroligt att stå i köket och snacka med dem.

Han berättar om en utländsk student med stort kulinariskt kunnande.
– Bara dofternas av hennes mat får mig att känna ren glädje.

Ett ljusrör ska bytas vid Gamla Magasinet och vi hoppar in i Mikael Filippi Farmars blåa BMW. Medan vi kör längs med Åldermansvägen frågar jag om han inte någonsin blir riktigt arg på
någon student.
– Visst kan jag bli förbannad, men då visar jag det aldrig utåt. Det är bättre att lugnt förklara för studenterna hur de kunde ha gjort i stället.
Lysröret byts i ett nafs.
– Det fina med jobbet är att jag lär mig något nytt varje dag. När vi har entreprenörer på plats brukar jag följa med och se hur de arbetar.

Intresset för att arbeta med händerna kommer från hemmet.
– Min pappa har alltid sysslat mycket med praktiskt arbete, så en del kunskap fick jag väl därifrån. Men det mesta har jag lärt mig genom att pröva mig fram och fråga kollegor.

Julen 2013 blev Mikael Filippi Farmar nominerad till ”årets julklapp” i tidningen City av studenten Isabella Caligari. Via Facebook berättar hon att hon tycker att det är viktigt att anonyma eldsjälar får den uppmärksamhet de förtjänar. Mikael Filippi Farmar håller med om att hans yrke är underskattat.
– Många verkar tro att vi endast är gubbar som går omkring och sopar. Men vi har många administrativa uppgifter och en egen budget att bestämma över.

Efter sju år på jobbet som bovärd har han inga planer på att byta.  Att få jobba med studenter i sin hemstad Lund passar honom ypperligt.
– Jag tycker det är roligt att jobba med ungdomar och dela med sig av den kunskap man samlat på sig. Äldre människor har ju redan upplevt det mesta så de är inte lika lätta att forma.

Han blickar belåtet ut över Vildandens gårdsplan.
– Ja, det känns verkligen som om jag har kommit till rätt plats.

Mikael Filippi Farmar ger sig iväg för att kratta några rabatter medan jag och fotografen Jens promenerar tillbaka mot centrum. Med varsin godispåse i fickan, såklart.

Fakta om Mikael Filippi Farmar

  • Ålder: Fyllde 50 år i mars.
  • Familj: Sambon Marina och sönerna David och Adam.
  • Bor: Norra Nöbbelöv.
  • Gör:  Arbetar som bovärd hos AF Bostäder på Vildanden och Gamla Magasinet.

Porträtt-Filippi-Farmar-alternativ-(Jens-Hunt)