Bio och bubbel

- in Nöje

På biograf Spegeln i Malmö kan du numera blanda Tarantino med TT, och förena film med bistro. Lundagårds nöjesreportrar testar konceptet.

Den 20 februari i år vann biografen Spegeln Nöjesguidens pris för kulturförbättrare i kategorin film. En stor anledning var att de nu serverar mat och dryck i foajén. Men hur trevligt är det egentligen?

I kväll går vi inte på bio, utan lyxbio. Vi sätter oss vid ett bord i hörnan. Det är mysbelysning och loungemusik spelas svagt ur högtalarna. Gästerna i lokalen samtalar över rödvin och kaffe. Detta skulle kunna vara ett väldigt bra dejtställe. I stället för att ställa sig i en stressad kö till biljetter är stämningen lugn inne på Spegeln. Och i stället för en mellanmeny med popcorn och läsk beställer vi in palsternackssoppa och en India pale ale.

Maten är närproducerad och Kravmärkt, självklart ett plus. Soppan kommer in fort och är precis sådär krämig och balanserad som den ska vara. Dillkvisten i mitten kanske känns något nittiotal, men det är ändå okej. Notan för maten går på en hundralapp per person, vilket borde räknas som relativt billigt för en middag ute. Dryckessortimentet liknar vilken bar som helst, det finns något för alla.

Filmerna som visas är kvalitetsfilmer och A-märkta efter Bechdeltestet. Vi väljer Birdman, som precis vunnit flera av de tyngsta Oscarsstatyetterna. Även i salongen är det en mer intim stämning än vanligtvis på bio, vilket gör den röda tråden genom kvällen mer påtaglig. Det är mysigt snarare än storslaget.

Med öl och mat i magen blir en bra film i gott sällskap en klockren avslutning på en trevlig kväll. Den enda ordentliga missen är att bion stänger 30 minuter efter sista föreställningen. Går man i par eller grupp på bio består halva nöjet i att kunna diskutera filmen efteråt – något som den här kvällen får göras på en annan bar.

Biograf Spegeln

  • Läge: Stortorget i Malmö.
  • Öppettider: från 16.00 på vardagar och tidig eftermiddag på helger. Köket stänger 22.00 varje dag och biografen stänger cirka 30 minuter efter sista visningen.
  • Biljettpris: 80 kronor för studerande (100 kronor för ordinarie).