Med humor för likabehandling

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Komikern Nour El Refai lockar hundratals teknologer till tisdagskvällens föreläsning om likabehandling i Kårhusets aula.
– Vi hoppas att föreläsningen ska få studenterna att tänka efter om hur man bemöter varandra, säger Micaela Bortas, vice kårordförande vid Teknologkåren och som ansvarar för den studiesociala miljön.

Micaela Bortas är vice ordförande på Teknologkåren och ansvarar för den studiesociala miljön Foto: Pressbild
Micaela Bortas är vice ordförande på Teknologkåren och ansvarar för den studiesociala miljön
Foto: Pressbild

Micaela Bortas på Teknologkåren är en av de som arbetar hårt med att lyfta frågan om likabehandling vid Lunds tekniska högskola – bland annat genom att boka profilerade föreläsare.

Varför valde ni att boka Nour El Refai?
– Vi har ett likabehandlingskollegium på Teknologkåren. Under våren har det funnits ett mål om att ha en föreläsning med ett känt ansikte om just likabehandling. Nour El Refais namn dök upp och allt passade bra. Vi tror och hoppas att hon kommer att hålla en bra föreläsning.

Vad ska hon ska prata om?
– Om normkritik och hur man bemöter andra människor. Vi hoppas att föreläsningen ska få studenterna att tänka efter om hur man bemöter varandra och om hur man bemöter normer.

Behövs det på LTH?
– Det är svårt att säga om behovet är stort – detta är både en rolig och viktig grej. Tanken är att få studenter som i vanliga fall inte går på ett sådant här event att komma och lyssna och lära sig saker. Vi har tidigare haft Magnus Betnér på besök, men det är förstås en ekonomisk fråga. Men sådana här event är prioriterade av oss.

Är denna satsning på likabehandling något ni kommer fortsätta med?
–Vi har en handlingsplan i kollegiet där alla sektionens likabehandlingsombud samlas och pratar om hur vi ska samarbeta. Vi ska bland annat marknadsföra vem studenterna ska kontakta om likabehandling, men vi ville även ha en föreläsning med ett känt ansikte. Intresset för det här har också varit stort.

Hur stort?
– Vi skapade ett event på Facebook och det blev väldigt lyckat. Fler än 600 har gått med. Vi är väldigt nöjda med responsen. Det finns 400 platser i vår aula. Vi öppnade anmälan till föreläsningen vid midnatt och 07.50 var alla 400 platser upptagna. Det var väldigt många som anmälde sig direkt vid tolvslaget.