I täten för vinglande studenter

- in Nyheter

Att anordna en rullande fest mellan Göteborg och Lund är ingen barnlek. 90 procent av tiden som ordförande för Idrottskollegiet lägger Hanna Bengtsson på att förbereda inför Tandem. I år är reglerna för tillställningen åtstramade och ansvaret vilar tungt på tandemgeneralens axlar.

Vem: Hanna Bengtsson. Ålder: 22 år. Pluggar: Till arbetsterapeut. Aktuell: Som tandemgeneral och Idrottskollegiets ordförande. Bakgrund Har stött kula och kastat diskus på elitnivå, vilket hon slutade med för bara ett år sedan. Hon tränar fortfarande 5-6 gånger i veckan. För att få tandemuppdraget, studier och träning att gå ihop säger hon att planering är A och O. Foto: Saga Sandin
Vem: Hanna Bengtsson.
Ålder: 22 år.
Pluggar: Till arbetsterapeut.
Aktuell: Som tandemgeneral och Idrottskollegiets ordförande. Bakgrund Har stött kula och kastat diskus på elitnivå, vilket hon slutade med för bara ett år sedan. Hon tränar fortfarande 5-6 gånger i veckan. För att få tandemuppdraget, studier och träning att gå ihop säger hon att planering är A och O.

Foto: Saga Sandin

Vad vet du om Tandemtraditionen?
– Jag vet att det från början var ett sätt för studenter att ta sig från Göteborg till Lundakarnevalen. Sedan utvecklades det till ett koncept där man cyklade vartannat år från Lund till Göteborg och vartannat år från Göteborg till Lund. Numera är det bara Lund som fortfarande har kvar traditionen och turen går enbart från Göteborg till Lund, med några stopp på vägen förstås.

Hur kom du på att du ville bli tandemgeneral?
– Jag har alltid tyckt att det är kul att engagera mig och Tandem är ett riktigt stort projekt som alla studenter i Lund har hört talas om. Jag var idrottsförman på Östgöta nation i ett år och fick inblick i hur Idrottskollegiet fungerar och dessutom höra massor av galna tandemhistorier. Så klart är det också en merit att ha varit projektledare för ett så stort event.

Har du själv deltagit i Tandem?
– Nej, faktiskt inte! Förra året var det ju ingen Tandem eftersom det var Lundakarneval, och året innan dess var jag bortrest. Men jag har hört, sett och läst så mycket om det att det känns som om jag vet precis vad det innebär. Kanske är det en fördel att inte veta vad man ger sig in på, hehe.

Vilka deltar i Tandem?
– Alla nationer förutom Smålands, nio kårer, fyra bussar från LTH och en från Campus Helsingborg. Totalt blir det 22 lag i 22 bussar, med ungefär 50 personer i varje buss. Vi räknar med att hela Tandem kommer att ha 1200 deltagare plus ungefär 60 jobbare.

Är det en tävling?
– Nej. Man kan vinna priser, men de är mer som belöningar än vinster. Som till exempel priset för ”Idealtiden”, där det gäller att komma närmast en idealtid som ingen vet om i förväg. Tandem får inte vara någon tävling längre.

Varför då?
– Det handlar om säkerheten. Folk kan triggas till att ta ut sig alldeles för mycket på cykeln.

Det är på många sätt en riskabel tillställning. Vad är det värsta som kan hända?
– Det värsta som kan hända är att polisen får ingripa. Då är det kört för mig i och med att jag som ansvarig har sökt och skrivit på alla stora tillstånd. Det är klart att det finns många tänkbara incidenter, men numera har vi ett regelverk för säkerheten som Kuratorskollegiet, KK, har tagit fram – det har det inte funnits under tidigare år. Ett annat tråkigt scenario hade varit om något av discona längs vägen blir tvunget att stängas ner.

Vad har hänt tidigare år som har fått KK att ta fram ett regelverk?
– Förut har det bara funnits lösa riktlinjer kring Tandems säkerhet men eftersom det hände några incidenter 2013 har vi bestämt att ha ett striktare regelverk. Det var bland annat några som cyklade fel 2013 så nu har vi bestämt att alla cyklar ska vara utrustade med GPS-utrustning. Det är inte heller tillåtet att ha så kallade ”partybussar” eller dubbeldäckare.

Varför behövs Tandem som en studenttradition i Lund?
– Det är ett event som lockar folk. Dessutom är det just en tradition, och traditioner ska hållas på, tycker jag. Många lundastudenter vill göra galna grejer under sin studietid och det här är ett utmärkt tillfälle. Flera jag pratat med säger att det är något av det bästa de gjort.

Kommer du att bada i fontänen i Lundagård?
– Nej, det blev olagligt för några år sedan och man får böter om man blir tagen av polisen. Det finns ju en anledning till att LTH brukar hyra in kravallstaket runt fontänen när de har nollning. Det är något vi tänkt på men antagligen inte kommer att göra, det får ligga på var och en om man väljer att bada eller inte.

FAKTA: Tandemstafetten

  • Tandem är en årlig, nattlig, cykelstafett på tandemcyklar för lundastudenter.
  • Idrottskollegiet, IK, som anordnar Tandemstafetten, är ett underkollegium till Kuratorskollegiet, KK.
  • Sträckan går från Götaplatsen i Göteborg till Lundagård.
  • Rutten är uppdelad i 20 cykelsträckor på mellan en till två mil.
  • Varje lag har en buss som följer cyklarna och byter av cyklister.
  • Det finns två stora discostopp längs vägen, ett i Kållered och ett i Falkenberg.