”Det finns ingen anledning till ambivalens”

- in Nyheter

Redan i dag stänger ansökningen till högskolor och universitet. Studievägledaren Cecilia Johansson ger sina bästa tips för att göra ett så bra val som möjligt.

I dag är sista dagen att söka in till landets universitets- och högskoleutbildningar. Men letar du efter något nytt och spännande inför nästa termin, så finns det inte mycket nytt att gräva efter.

Över de senaste åren har trenden på Lunds universitet varit att minska kursutbudet, och därför har inte speciellt många nya kurser instiftats på universitetet inför vårterminen.

Men trots ett minskande utbud är inte framtidsvalen alltid solklara. Cecilia Johansson, utvecklingsledare för allmänna studievägledningen vid Lunds universitet, berättar att det är personligt intresse måste gå före prestige.

– Det är viktigt att välja utifrån intresse och inte tänka på vare sig hur höga betyg man har eller hur höga antagningspoängen till de olika programmen är. En utbildning som har låga antagningspoäng kan vara precis lika bra som en med höga, bara att det inte är lika många som söker den, säger hon och klargör att inget är oåterkalleligt:

– Om man inte skulle hamna rätt direkt är det inget misslyckande, säger Cecilia Johansson.

Men känner man sig trots detta fast i konventionernas träskmarker, finns det fortfarande lite ovanliga kurser att testa på.

Arkeologi: från högbyggare till järnsmed i Skåne, Drycker vetenskap och teknik eller varför inte Kvartärgeologi: kvartär klimat- och glaciationshistoria kanske är något?

Men vänta inte för länge med att söka i år. Nytt är nämligen att den som inte hinner skicka in sin ansökan innan tolvslaget får vänta ända till december med att göra en sen anmälan.

– Arbetsbördan blir lättare både för antagningsavdelningarna och de olika institutionerna, som slipper hålla koll på om deras kurser och program är fullsatta eller om de ska fortsätta att hålla öppet för sen anmälan. Ibland har det gamla systemet även skapat falska förväntningar hos studenterna, säger Cecilia Johansson.

För den velige kan de klämtande klockorna på antagning.se te sig enormt stressande. Men Cecilia Johansson uppmanar oss att behålla lugnet.

– Det finns ingen anledning till att ha ambivalens, det mesta går att rätta till i efterhand, säger hon.

Faktaruta

I våras sökte totalt sökte 36 497 personer till Lunds universitet. Det mest sökta av Lunds universitets program var juristprogrammet med 3 817 ansökande, följt av läkarprogrammet och ekonomie kandidatprogram. Den mest sökta kursen var Juridik: Nätburen kurs i arbetsrätt med 1 349 ansökande.