Studenter samlade Lund – fick ihop 100 000 till flyktingkrisen

- in Nyheter

101 304 kronor under en knapp vecka. Fem studenter enade Lund under fem dagar av nöje och välgörenhet.

Det började som en vilja att hjälpa flyende människor på väg till Europas säkerhet. En vilja som många delar men som för lundastudenterna Kajsa Fernström Nåtby, Martina Berglund, Clara Leandersson, Klara Nilsson Berge och Fredrik Välme blev till en hel vecka av olika evenemang och insamlingar.

Många ställde upp
Tillsammans med företag och föreningar i Lund bjöds det bland annat på spex, caféer, loppis och utställning. Sammanlagt fick de in över 100 000 kronor, och ändå är inte slutresultatet sammanställt. Nu i efterhand är arrangörerna mer än nöjda med resultatet.

– Vi är helt överväldigade över hur bra det gick, verkligen, säger Kajsa Fernström Nåtby.

Fastän projektet tog mycket tid från både studierna och fritiden var det värt det, berättar Kajsa Fernström Nåtby. Hon tipsar också andra som vill engagera sig att komma på ett projekt som man tycker är roligt att driva.

– Allt man gör när man själv har roligt blir mycket bättre. Sen får man ju också motivation av att det man gör går i enlighet med sina värderingar. Att man gör något för att göra världen till en lite bättre plats.

Lund bra stad för välgörenhet
Kajsa Fernström Nåtby tror att Lund är en bra stad att driva sådana här projekt i.

– Det är många studenter här som är vana vid att engagera sig ideellt och lägger ner mycket tid på det. Sen finns det en vilja här att hjälpa folk och då är det inte så svårt att rikta om sitt engagemang till att skapa ett bättre liv för de som har det sämre än oss.

Särskilt spexkvällen lockade mycket folk. Kajsa Fernström Nåtby uppskattade att 250 personer kom under kvällen och då var det både studenter, deras familjer och förbipasserande som kom in. Bara under den kvällen, då sex av Lunds spexföreningar uppträdde helt till förmån för insamlingen, fick man in runt 20 000 kronor.

Boelspexarna var en av dem som ställde upp och enligt förmannen Hannes O. Tedin var det ingen snack om att de skulle bidra på sätt som de kunde.

Pengarna till Lesbos
Pengarna som samlades in under veckan kommer att skänkas till initiativet Vi gör vad vi kan som jobbar lokalt i Grekland med att ta emot nyanlända flyktingar. Kajsa Fernström Nåtby är positiv till projektet, då det startades på samma sätt som Vi kan-veckan.

– Det är en rörelse av privatpersoner som ville göra något åt situationen. De ville göra vad de kan för att hjälpa till och jag tror att pengarna kommer att utnyttjas på bästa möjliga sätt.