Jodelhotets utredning kan läggas ner

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Ett hot på Jodel fick Lunds universitet att stänga ner all verksamhet och händelsen blev en nationell angelägenhet. Nu tyder mycket på att fallet kommer att läggas ner.

I mitten av oktober satte ett inlägg på Jodel skräck i hela Lunds universitet. Med ett hot om skolskjutning riktat mot universitetet, larmades polis av flera oroade Jodelanvändare och universitetet valde sedan att stänga all verksamhet under en dag.

Nio miljoner i kostnad
Stängningen kostade i runda slängar nio miljoner kronor och hotet om en skolskjutning blev en nationell angelägenhet.

Polisen inledde ett samarbete med företaget bakom appen och fick tidigt upp lovande spår. Men de senaste veckorna har det stått still i förundersökningen.

Svenska underrättelsetjänsten jobbar just nu på sin sista analys av det datamaterial som finns att tillgå och kommer att leverera resultatet i nästa vecka. Patrik Isacsson, polisområdeschef i Lund, har dock inte höga förhoppningar inför utfallet.

– Vi får se om underrättelsetjänsten har kommit någonstans i sin senaste analys – annars tror jag att ärendet kommer att läggas ner. Det har inte hänt något mer i fallet sen de två senaste veckorna, säger han och fortsätter:

– I nuläget har vi ingen misstänkt eller annat. Det skulle också förvåna mig om analysen kom fram med något konkret.

Användare på 4chan hånade polisen
I den initiala utredningen av ärendet kom polisen snabbt fram till att samma meddelande postats på flera andra Jodelflöden kring Sverige. Samtidigt hånade flera användare på forumet 4chan polisens arbete.

Det verkar också bli 4chan-användarna som skrattar bäst.

Lundapolisen har utrett ärendet parallellt med underrättelsetjänsten och Patrik Isacsson siar en dyster slutgiltig rapport.

– Jag gissar att arbetet kommer att leda till att vi inte får fram någon misstänkt person – men jag vet inte vad Underrättelsetjänsten kommit fram till, säger han och konkluderar:

– Jag är inte hoppfull.

Patrik Isacsson vet inte om meddelandet har skickats från Lund, Sverige eller någon annan plats. Att förvränga sin geografiska position på en telefon är okomplicerat för en van användare och det har ställt till det för polisen.

Polisen övertygad om att man handlade rätt
Trots de nationella proportioner som fallet har tagit, riskerar Jodelhotaren dock bara att fällas för olaga hot – ett brott vars maxstraff är ett år.

Men trots detta ser Patrik Isacsson att Lundapolisen och Lunds universitet tog rätt beslut att agera som de gjorde.

– Det som gjordes då var rätt, även om det inte blev så allvarligt som man trodde, säger han.

I nästa vecka kommer svenska underrättelsetjänstens sista analys av datan kopplat till Jodelinlägget.