Demonstration i asylrättens anda

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Under lördagen anordnades en demonstration på Kastrup mot de nya id-kontrollerna mellan Danmark och Sverige. Bland de flera hundra deltagarna fanns många lundastudenter.

Say it loud, say it clear, refugees are welcome here!

I avgångshallen på Kastrups flygplats ljuder slagorden medan flygresenärerna nyfiket betraktar det som sker. Mer än 500 personer, från både Danmark och Sverige, har samlats på Kastrup för att demonstrera mot id-kontrollerna som började gälla från den 4 januari.

Gustav Björklund Larsen, som läser statsvetenskap i Lund, var en av de lundastudenter som deltog.

– Jag är jävligt besviken på regeringen som valde att lösa det såhär. Jag är själv sosse och var med i valrörelsen, och det här var inte vad jag jobbade för. Det känns som en kniv i ryggen, säger han.

Bryter mot asylrätten
Personer bakom demonstrationen är den kommunala miljöpartisten Stefan Lundin. Han är ledamot i Alingsås och demonstrerar alltså mot sin egen partilinje.

– Jag kände att jag måste göra något eftersom jag tycker att id-kraven bryter mot asylrätten, säger han.

Det var han inte ensam om att tycka. Angelica Wågström, som läser master i Humanekologi i Lund, är helt med på Stefans linje:

– Det här är sjukt. Alla vet att de som är i störst behov av skydd är de som är utan papper.

Våga vägra visa id
Ner till tågperrongen på Kastrup ringlar en lång kö av demonstranter. Eftersom de har samlats under hashtaggen #vågavägravisaid gör de gemensam sak av att inte visa sina id-handlingar i kontrollerna som satts upp.

stället lämnar de fram ett kort som lyder ”Jag har inga identitetshandlingar och jag önskar härmed att ansöka om asyl i Sverige med hänvisning till FN:s flyktingkonvention”. Men utan att visa id-handlingar får man inte passera och ta tåget till Sverige, och därför avisas demonstrant efter demonstrant. Men ingen tycks tappa hoppet för det – i stället ställer demonstranterna sig längst bak i kön och försöker igen.

”Det här är bara början”
–  Folk var samlade, eniga och engagerade. Och ingen var ute efter att bråka.

Så beskriver Karin, som föredrar att vara anonym, sin upplevelse av demonstrationen. Men hon hoppas att frågan om id-kontroller inte ska stanna på Kastrup.

–  Det här är en fråga som inte bara får smyga förbi. Jag hoppas att fler får upp ögonen, för det här är inte bara en Malmöfråga.

Det var också i samma anda som Stefan Lundin avslutade demonstrationen:

– Det har varit fantastiskt. Men kom ihåg: det här är bara början.

Artikel: Anna Folkesson