Lugnet före novischstormen

- in Nationer, Nyheter, Studentliv

Ny student? Då finns det just nu många i Lund som vill snärja dig. När vårterminen står för dörren rustar Lunds nationer för en ny, viktig novischperiod.  

Novischjakten har tjuvstartat och Lunds nationer konkurrerar redan om de nyblivna studenterna. Trots att den nya terminen inte drar igång förrän nästa vecka håller de flesta nationerna redan öppet för inskrivning, från morgon till kväll.

Lugn start
Elin Söderbergh är novischförman på Västgöta nation där inskrivningen har hållit på i två dagar. Än så länge är det bara ett fåtal nya medlemmar med på tåget.

– Just nu är det väldigt lugnt, men nästa vecka hoppas vi att det börjar komma folk hit. En del utbytesstudenter har redan börjat söka sig till nationerna eftersom de kommer hit en vecka tidigare, säger hon.

Siktar mot 300 nya
I vanlig ordning är det betydligt färre nya studenter som kommer till Lund på vårterminen än på höstterminen. Teknologerna har exempelvis bara intagning under hösten. Men en mindre novischgrupp måste inte vara en nackdel.

– Nu siktar vi på att skriva in 200–300 nya medlemmar, i höstas var det drygt 800 som skrev in sig. Vi ska verkligen försöka peppa alla till att komma på våra novischaktiviteter. Eftersom det är lite färre novischer som kommer nu så känner vi att det kan bli ännu bättre gemenskap där alla verkligen lär känna varandra, säger Elin Söderbergh.

Aktiva hjälper till
De som är aktiva på Västgöta nation ska fram till den 5 februari turas om att invänta studenter som vill skriva in sig. Den som kommer på besök erbjuds kaffe och hemmagjorda kärleksmums. På inskrivningsbordet ligger broschyrer, flyers, kondomer och nationens egna kokbok.

– Vi försöker visa nya studenter att vi gillar mat och har flera matutskott, och att vi gillar att festa. Vi syns mest på Instagram, Facebook och vår hemsida, men vi sätter även upp affischer om våra events på stan, säger Elin Söderbergh.

Elin Söderbergh framhåller att novischperioden är otroligt viktig för att få nytt folk att vilja engagera sig i nationens utskott. Efter besök hos de övriga nationerna runt Tornavägen märks det att alla tänker likadant. I väntan på novischboomen nästa vecka är tävlingsinstinkten tydlig hos inskrivarna.

– Vi vill ju bli den största och mest omtyckta nationen i Lund, det är det vi satsar på, säger Elin Söderbergh.