Tvätta händerna – Vinterkräksjukan är här!

- in Nyheter
@Lundagård

Enligt Folkhälsomyndigheten söker nu många människor information om vinterkräksjuka, vilket är en tydlig signal om att säsongen är igång. De närmaste veckorna kan vi därför räkna med en ökning av antalet smittade i samhället.

Redan nu kan man se en rejäl ökning av antalet fall inom vården, men god handhygien skyddar mot smitta.
– Vi vill påminna om betydelsen av att tvätta händerna med tvål och vatten för att inte sprida smittan vidare, säger Elsie Ydring, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Personer som är magsjuka eller misstänker att de kan bära på smitta, exempelvis efter att ha tagit hand om en sjuk person, ska vara extra noga med handhygienen och bör inte hantera livsmedel som andra ska äta. Calicivirus som orsakar vinterkräksjukan kan spridas via livsmedel.

Det är också viktigt att det finns möjlighet att tvätta händerna där många är samlade, till exempel på universitet, nationer och i andra offentliga miljöer. Pappershanddukar, inte handdukar av tyg, bör användas på offentliga platser.

Handsprit biter inte på vinterkräksjukevirus, men kan användas som komplement till handtvätt med tvål och vatten eftersom den verkar mot andra bakterier och virus som gör oss sjuka.

Fakta:
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar. Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

Viruset kan spridas på olika sätt:

  • via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer
  • via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk
  • via dricksvatten, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

DEBATT: Det finns viktigare reformer än studielön

Fler studentbostäder, bättre utbildningskvalitet och mer autonoma lärosäten är viktigare reformer än studielön. Det skriver Armend Dushica från Moderata studenter och tre representanter från Alliansens övriga studentförbund i en replik till de rödgrönrosa.