Akut sjuk – på grund av sitt studentrum

- in Nyheter

Fredrik Elshult hann knappt flytta in i sitt nya korridorsrum på Malmö nation innan han började få svårt att andas. Han drabbades snart av lunginflammation och fick läggas in akut på sjukhus. Fredriks nya rum var kraftigt mögelskadat. Möglet orsakades av en vattenläcka som Malmö nation hade målat över.

Redan första gången  som Fredrik Elshult kom in på sitt nya korridorsrum på Malmö nation kände han att han blev tjock i halsen och hur han fick svårt att andas.

– Jag var redan förkyld så mitt immunförsvar var väl nere. Jag tänkte inte så mycket på det då eftersom jag redan var sjuk. Men efter ett tag fick jag lunginflammation och allt möjligt. Alla mina luftvägar stängdes, det pajade mig totalt, berättar Fredrik Elshult som är mögelallergiker.

Till slut fick Fredrik läggas in på sjukhuset där det visade sig att han även hade en infektion i bröstkorgen. Efter fyra dagar på sjukhuset kunde Fredrik återvända till sitt rum.

– Först hade jag inte kopplat att det var min mögelallergi som gjort detta, men så fort jag kom tillbaka till rummet fick jag ett återfall, säger Fredrik Elshult.

Då gick Fredrik till bovärden.

– De reagerade väldigt snabbt när jag berättade att jag var allergisk.

Axel Lendnér, nuvarande husförman på Malmö nation, menar att de skötte situationen korrekt.

– När Fredrik berättade detta för oss tog vi hit ett professionellt företag som sanerade rummet, och Fredrik fick direkt flytta till ett nytt hus, säger Axel Lendnér.

– Det var ganska lite mögel de hittade vid saneringen så han måste vara väldigt allergisk.

Av en kompis i korridoren fick Fredrik senare veta att det varit en allvarlig vattenläcka i just hans rum, men att bovärden bara ställt in några fläktar och sen målat om.

– Själva vattenläckan var före min tid så jag kan inte uttala mig om den, säger Axel Lendnér.

– Men det är klart att sånt ska skötas korrekt. Man måste kalla på proffs då man som lekman knappast kan gå in och analysera mögelskadan i ett rum.

Fredrik Elshult menar att Malmö nation borde ha åtgärdat problemet tidigare.

– De visste väl inte om att jag var mögelallergiker, men de borde ha sett till att det inte blev problem, de visste ju att det hade varit en vattenläcka. Är man mögelallergiker kan det bli riktigt farligt.