Det nya livet bjuder på få nya insikter

- in Studentliv
@Philip Norrman

På torsdagskvällen gästade Fredrik Reinfeldt Studentafton. Föredraget blev exposé över den parallella utvecklingen i världen, men bjöd på få överraskningar.

Fredrik Reinfeldt har fått utstå mycket kritik på sistone. I en omtalad artikel härom veckan, publicerad i tidskriften Kvartal, kritiserar Mikael Sandström, tidigare statssekreterare under regering Reinfeldt, hur den dåvarande regerings politik varit en bidragande orsak till det migrationskaos som vi ser idag.

Även stora delar av det egna partiet har vänt honom ryggen och förespråkar nu en restriktiv invandringspolitik. Dessutom så berättade nyligen före detta finansministern Anders Borg i tv-programmet ”Min sanning” hur Reinfeldt agerat bromskloss under förra mandatperioden och hindrat reformer av arbetsmarknaden.

Men kvällens Studentafton blev inget försvarstal för hans regeringstid, utan fokus låg istället på samtidsanalyser och framtidsspaningar.

Till musik av Magnus Uggla mötte Fredrik Reinfeldt en fullsatt universitetsaula. Han inledde sitt anförande med att måla upp en värld full av orosmoln: valet av Donald Trump som USA:s president, kriget i Syrien och Storbritanniens utträde ur EU, vilket han beskriver som ”det sämsta som har hänt efterkrigstidens Europa

Men orosmolnen slutar inte där. Enligt honom råder stor osäkerhet i de kommande valen i Frankrike och Tyskland. I Frankrike kan den nationalistiska Marie Le Pen väljas till president och i Tyskland väntas det främlingsfientliga Alternative für Deutschland gå framåt.

Fredrik Reinfeldt på Studentafton. Foto: Jonas Jacobson.
Fredrik Reinfeldt på Studentafton. Foto: Jonas Jacobson.

Som kontrast till den här pessimistiska världsbilden ser Fredrik Reinfeldt även en annan utveckling. En positiv utveckling. Vi blir fler, vi lever längre och vi blir rikare, vilket bitvis får honom att låta som en stramare Hans Rosling.

Hans budskap om ”öppna hjärtan” kvarstår. Sverige och Europa måste stå upp för öppenhet, tolerans och invandring. Men de humanistiska argumenten för invandring blir för honom sekundära. Istället bidrar invandringen till Sveriges välstånd. Kontrasten är Japan, med dess stängda gränser och en åldrande befolkning, som han kallar för ”världens största äldreboende”.

Fredrik Reinfeldts analys av Donald Trump är ensidig och förenklad. De arga vita männen hade röstat mot deras eget intresse när de valde Trump. Trumps nya ministrar reduceras till verklighetsfrånvända miljardärer och givetvis var Trumps seger orättvis då Hilary Clinton faktiskt tog hem den så kallade popular vote.

För en person som tidigare förespråkade att ”lyssna in folks oro” visar Reinfeldt väldigt lite hänsyn och förståelse för de personer som röstade på Trump och för Storbritanniens utträde ur EU.

I det efterföljande samtalet diskuteras hans senaste bok. Bokens budskap är att vi kommer att leva längre och vi under livet gång därför behöver ställa om och lära oss nya arbetsuppgifter. Även det är frågor som han tidigare berört, inte minst uppmärksammades detta i det kritiserade uttalandet att svenskarna ska jobba tills de fyller 75.

Överlag bjuder Fredrik Reinfeldt på ett spännande och intressant föredrag. Men kvällen hade mått bra av fler kritiska reflektioner och nyanserade resonemang. Hur Sverige och världen kommer att utvecklas återstår att se.