Smålands tvingas renovera – stor hyreshöjning väntar

- in Nationer, Nyheter

Avloppsrören i Smålands nations bostäder måste renoveras. Därför kommer hyran att höjas med 20 procent. – Det känns inte alls bra, säger en av Smålands hyresgäster.

Den elfte december fick hyresgästerna på Smålands nations bostäder (SNB) ett chockbesked i brevlådan.

Avloppsrören i bostäderna är i akut behov av renovering. Om inget görs finns det risk för stora vattenskador som skulle kunna leda till att bostäderna måste evakueras. Problemen finns i alla SNB:s byggnader, men Dackegården är värst drabbad.

Mikael Gamm bor i korridor på Dackegården. Han säger att nästan alla boende upplevt problem med avloppet, men trodde inte att situationen var så här allvarlig.
– Jag blev förvånad över beskedet. Visst har man vetat att standarden varit låg och det har varit många stopp i toan. Men jag hade inte förväntat mig det här. Det känns inte alls bra, säger han.

Planen är att renoveringen ska genomföras i sommar, när det skapar så lite olägenhet som möjlighet för hyresgästerna.

Hyran höjs med 20 procent
Prislappen för renoveringen uppskattas bli 15-19 miljoner kronor. Detta ska finansieras genom lån – och höjda hyror.

Hur stora kostnaderna blir beror på om man bara renoverar det mest akuta – stammarna – eller hela badrummen.
– Vi ska undersöka alternativen noga. Vaktmästare och tekniskt sakkunniga kommer att få göra ett utlåtande, men i slutändan är det SNB:s styrelse som fattar beslutet, säger Björn Håkansson, ordförande för SNB.

De boende har länge haft jämförelsevis låga hyror. Nu tvingas man dock göra en större hyreshöjning på ca 20 procent.
– För mig är det klart kännbart ekonomiskt. Jag valde Smålands för det billiga boendet. Tyvärr har jag inte så många alternativ, eftersom jag läser på folkhögskola. Jag kan inte bo på till exempel AF Bostäder, säger Mikael Gamm.

Ingen buffert
Att hyrorna måste höjas så kraftigt beror på att Smålands nations bostäder saknat buffert för oväntade utgifter.
– Den tidigare styrelsens filosofi var att inte höja hyran och betala av alla lån. Det har fungerat bra i många avseenden och jag vill inte säga att de gjorde fel. Men nu har vi hamnat i en situation där vi helt enkelt måste höja hyrorna, säger Björn Håkansson.

Mikael Gamm är kritisk till att renoveringarna inte genomförts tidigare och att SNB saknat buffert. Men han menar samtidigt att de boende varit införstådda med att priset för den låga hyran varit låg standard.
– Smålands har alltid varit billigast. De som velat ha riktigt låg hyra, men accepterat lägre standard, har bott här. Efter att hyrorna höjts blir dock andra korridorer billigare. Jag funderar på om Smålande boenden förlorat sin ”selling point”, säger han.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.