Finns det några snälla…

VR-glasögon, kattunge eller klassiska strumpor. När julen närmar sig är det svårt att hitta rätt bland klapparna. Kulturredaktionen ger dig understöd och listar julklappstipsen med extra edge.

mirandafrilagdEn droppe midnatt
Hur långt vi än söker oss från våra rötter tycks vi ändå komma tillbaka, något Jason Diakités familjeberättelse ”En droppe midnatt” bevisar. Inte minst i juletider tenderar vi att återuppsöka platser som tillhör det förflutna. Boken är något att försvinna in i när julen blir för mycket för dig själv och andra.

Selfiepinne
Perfekt om man vill ta kort på sig själv framför sina kassa framtidsutsikter och ingen kan ställa upp som fotograf. Fånga miljöproblem, Trump, studieskulder och framtida arbetslöshet – saker att titta tillbaka på under de kommande vintermånaderna. Vem vill ha mjuka klappar när man lever i en hård verklighet?

Miranda Gatti

Julefrid & flödesfrid

sebastian_byline
Vi har alla den där släktingen som förstör Kalle med att tjata om bortklippta dockor eller delar fejkade nyheter om att Fridolin ska byta ut svenska flaggan. Med en kurs i källkritik på nätet förvandlar du rättshaveristen till en viralgranskare på nolltid. OBS: Risken finns att de ej litar på kursen.

En ekonomisk lösning
Bankkriser, inbrott och skyhöga skatter. Var kan man förvara sina surt förvärvade slantar för att hålla dem säkra? Denna julklapp kom som en anonym läcka till världspressen. Ge bort ett brevlådeföretag i Panama till någon du älskar eller unna dig ett till dig själv, och håll pengarna på säkert avstånd från omvärldens klor.

Digitala presenten
Ta steget ut ur den digitala världen och för in selfien i juletiden. Den finns ett antal olika sidor där du kan få din favoritbild tryckt på vardagsföremål. Varför inte trycka din strandselfie på en kudde till din älskade, göra en efter-tentan-selfie till familjens kylskåpsmagnet, eller en till dig själv med hundöron.

Sebastian Rudolfsson

byline-jesper-hultin-frilagdWeekend à la putin
Putin är sur. Väst vill inte vara kompis med honom, så nu har han plockat fram sina leksaker och knackat dörr till den grad att Sveriges militär rustats. Ligg före i tiden och ge bort en DIY skyddsbunker. Gräv den under huset så skapas ett gästrum fram tills ryssen kommer. Har du ont om pengar kan du börja med att ge bort konserver.

Digital snuttefilt
2016 har varit minst sagt traumatiskt. Vem hade kunnat förutspå att appen Vine skulle tas ner? Ge bort ett personligt Vine-kompilat till de mest sörjande. Vad sägs som ett kattkompilat till far? Eller en tjugofyra-timmars loop av din själsfrändes favorit-Vine? Trots bortgången finns allt kvar på internet, om det är till någon tröst.

Utvandrarna 2.0
Klimatet mår sämre än någonsin. Det är dags att ha framförhållning och börja planera flytten till mars. Första farkosten lämnar Tellus år 2026, enligt Mars One. Börja spara nu – årets julklapp 2025 kommer att kosta. Förutom att inte stekas ihjäl av växthuseffekten har du chans att komma bort från störiga grannar. Vad väntar du på?

Jesper Hultin