Ingen lyx på årets dekanresa

- in Granskning, Nyheter

Var tredje år åker universitets- och kårtoppar på inspirationsresa utomlands, den så kallade ”dekanresan”. Tidigare har resorna inneburit lyxiga middagar och hotellnätter. Årets dekanresa blev dock betydligt mindre extravagant.

2015: besök i Bryssel och Louvain; tre nätter på fint hotell; flera middagar på lyxiga restauranger.

2018: besök i Köpenhamn; en natt på Scandic; lunchmacka på bussen mellan det danska utbildningsdepartementet och Köpenhamns olika lärosäten.

Vid LU är det tradition att en rad höga chefer vid universitetet och presidiet för Lunds universitets studentkårer (Lus) tillsammans åker på en inspirationsresa var tredje år – ofta kallad ”dekanresan”.

Förra dekanresan gick till Bryssel 2015. Den gången blev det bland annat mingel med en rad svenska EU-politiker, besök på EU-kommissionen, möte med Sveriges EU-ambassadör och utflykt till universitetet KU Leuven i Louvain.

I Bryssel hann delegationen från LU även med att bo flera nätter på hotell och äta middag på fina krogar som Les Petits Oignons, Le Second Degré och Chez Leon. Hela kalaset gick loss på 428 605 kronor, inklusive resekostnader.

År 2012, när resan gick till England, hann man även klämma in en privat båttur på Themsen, konsertbesök på klassiska Cambridge Corn Exchange och middagar på tv-kockarna Gordon Ramsay och Jamie Olivers restauranger. Den gången blev notan runt 327 000 kronor.

Årets dekanresa blev dock betydligt mindre extravagant. Tåg till Köpenhamn, besök på Danmarks motsvarighet till Utbildningsdepartementet, bussutflykter till flera universitet, en natt på Scandic Hotel och middag med Sveriges ambassadör. Skattebetalarna kom undan med en räkning på blott 61 829 kronor.

”Vi diskuterar alltid dekanresorna gemensamt i rektors ledningsråd och kommer då överens om hur de ska utformas. Det finns ingen spikad mall för hur dekanresorna ska se ut. Önskemål, syfte, innehåll och mål för varje resa diskuteras inför varje tillfälle” skriver LU:s rektor i ett mejl till Lundagård.

Dekanresorna har tidigare kritiserats för att vara onödig lyx, är det därför ni skurit ned?

”Nej, det är inte skälet.”

Christina Abdulahad, som är ordförande för Lus, säger till Lundagård att hon uppskattade att få lära känna personerna i rektors ledningsgrupp, som Lus samarbetar mycket med, i ett annat sammanhang än bara formella möten. Även själva innehållet i resan tyckte hon var intressant.

– Det finns både stora likheter och stora skillnader mellan Sverige och Danmark. Jag tycker det är viktigt att se hur man gör i andra länder, och lära sig av det, säger Christina Abdulahad.

Samtidigt välkomnar hon granskning av universitets utgifter för representation, eftersom det är pengar som annars skulle ha gått till utbildning och forskning.

– Det får inte kosta hur mycket som helst. Jag har ju inte varit med på tidigare års dekanresor så att jag kan jämföra, men jag tycker årets upplägg fungerade väldigt bra. Jag saknade inget som studentrepresentant, säger Christina Abdulahad.