Prisa serieskaparna

- in Kultur & Nöje, Kulturkrönika

”Litteraturvetare har länge nekat serietidningar dess plats inom den finkulturära sfären, där jag anser att de hör hemma”, skriver Eric Sarkar Nilsson i månadens kulturkrönika. 

“Det spelar ingen roll” halvskriker en av mina vänner för att göra sig hörd på ett fullproppat Ariman. “Black Panther kommer att vinna. Har du sett den?”. Under den senaste timmen har vi diskuterat vilka vi tror kommer bli nominerade och vinna priser på Oscarsgalan. På ett kantstött papper har vi antecknat filmer, skådespelare, och regissörer där vi en efter en stryker den film eller person vi inte tror på.

Under den nyintroducerade kategorin Årets populära film återstår till slut endast en titel efter vårt sällande: Black Panther. Jag hindrar mig själv från att komma med invändningar. Filmen är bra, men det stör mig att skaparna av filmens källmaterial, en serietidning, sällan får den uppmärksamhet som de förtjänar.

De senaste tio åren har våra biografer dominerats av filmer baserade på serietidningar. Av filmvetare och recensenter har dessa filmer både hyllats och kritiserats. Samtidigt har serietidningar inte välkomnats inom litteraturvetenskapen. Litteraturvetare har länge nekat serietidningar dess plats inom den finkulturära sfären, där jag anser att de hör hemma.

Serieböckernas akademiska värde förhåller sig inte bara till enskilda verks kvalitet, utan även till mediets dragningskraft i sin helhet.  Superhjälteserier, såsom Spindelmannen (där det har gått så långt att man varumärkesskyddat ljudet som hörs när han skjuter ut sitt nät), har satt en enorm prägel på vår kultur och borde därför få samma erkännande som all annan litteratur.

Ett exempel på att vi kanske är på väg åt det hållet finns att hitta vid Göteborgs universitet. Där har Houman Sadri, som doktorerar i engelska, publicerat artiklar om bland annat serien Wonder Woman. Nu återstår det att vänta och se om andra svenska universitet följer efter.

 Själv ser jag fram emot att inom en snar framtid sitta framför tv:n och se Stan Lee, skaparen av bland annat Hulken, ta emot Nobelpriset i litteratur. Först när den gamle mannen står framför kungafamiljen, skrattar och därefter utropar sitt slagord “excelsior”, vet jag att serieskapare fått det erkännande de förtjänar.

Fotnot: Stan Lee avled 12 november 2018. Han blev 95 år.