Explosion på Fysicum

- in Nyheter
@Lundagård

Strax innan lunch kom det in ett larm till Räddningstjänsten om en explosion i Lund. Det är på Fysicum, Fysiska institutionen vid Lunds universitet som explosionen har skett och enligt Räddningstjänsten har en hel vägg rasat i en fastighet.

Flera ambulanser, brandbilar och polisbilar är på plats och ett stort område är avspärrat. Enligt Räddningstjänsten Syd har ingen person skadats fysiskt, men ett antal bilar i närheten av byggnaden har skadats. Enligt Joachim Schnadt, prefekt på Fysiska institutionen, har en anställd blivit chockad och får stöd av Företagshälsovården.

– Det var en jäkla smäll och ett rent under att ingen blev skadad. Det brukar vara mycket folk där vid middagstid, säger en person som jobbar i källaren i byggnaden till Lundagård. Han vill inte uppge sitt namn.
– Vi var nog först ut [ur byggnaden efter explosionen red.anm.]. Nu väntar vi på att få komma in igen, vilket inte lär hända på ett tag, säger han.

– Först befarade man att det var någon kemikalie. Men nu tror man att det kan ha varit en kompressor som exploderat, sa Torbjörn Krogström på inre befäl vid Räddningstjänsten Syd kring lunchtid.

På plats görs också mätningar för att avgöra om kemikalier är inblandade eller har läckt ut.

Enligt Sydsvenskan ska 400-500 personer evakuerats från byggnaden. Explosionen är relaterad till verksamheten vid Fysicum.

– En kompressor har exploderat. Alla de personer som arbetar i det aktuella laboratoriet är ute. Den här explosionen är relaterad till vår verksamhet. Hur kan vi inte riktigt säga ännu, säger Joachim Schnadt som är Prefekt på Fysiska institutionen i Lund till Sydsvenskan.

Nyfikna åskådare som hade samlats vid avspärrningarna uppmanades av polis på plats att hålla sig undan då man befarade att det kunde ske ytterligare explosioner. Men det är uppgifter som kan dementeras av Räddningstjänsten.

– Det är inget vi kan bekräfta. Hade det varit så hade vi fått reda på det, säger Kenneth Karlsson vid Räddningstjänsten Syd.

Explosionen beror enligt honom troligen på ett tekniskt fel på tryckluftskompressorn.

– Vi håller nu på att undersöka byggnadskonstruktionen, säger Kenneth Karlsson 13.30-tiden.

Enligt Joachim Schnadt är avspärrningarna numera upphävda och Räddningstjänsten håller på att avsluta sin insats.

 

Foto: Alexander Edthofer

Artikeln uppdateras

Senaste uppdateringen: 16:09

I en tidigare version stod att information kom från Polisens ledningscentral. Det korrekta är att informationen kom från inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.