Karnevalsboken är här

- in Nyheter, Studentliv

I oktober 2016 drog kalaset igång, tjugosju månader senare avslutas Lundakarnevalen med ett boksläpp för ledningsgrupperna och karnevalsfotograferna. Över 100 000 bilder har kokats ihop till en 288 sidor lång och 2,2 kilo tung sammetsprydd karnevalsbok, med över femtio skribenter och nästan tjugo fotografer involverade i produktionen.

I går, exakt ett år efter Lundakarnevalens upprop släppte Imaginalkarnevalen sin karnevalsbok. Med bubbel, snittar och nostalgi firade karnevalens ledningsgrupper boksläppet i Tegnérs matsalar.

Foto: Alexandra Gäddnäs

Det ryms både stort och smått mellan pärmarna. Det huvudsakliga innehållet är fotografier, men man hittar också bland annat kartor, organisationsstrukturer och utvecklingen av karnevalens egna valutas (karnedalens) växelkurs mellan 2014 och 2018.

Maja Cronert, produktionschef i karnevalskommittén, är väldigt nöjd med boken. Att karnevalen nu är över tycker både hon och Annika Jönsson, karnevalsfotograf, är lite svårt att greppa.

– Det kändes superskönt fram tills i dag, men när alla började droppa in här blev jag väldigt nostalgisk. Det känns overkligt, det är så många som jag inte sett sedan karnevalen, säger Maja Cronert

– Det känns overkligt men fantastisk att vara klar. Det fanns perioder under hösten då man inte trodde denna dag skulle komma, säger Annika Jönsson och skrattar.

På sidan 81 presenteras några utdrag från sambandscentralen för läsarna. Sambandscentralens funktion var att hålla koll på all radiokommunikation mellan de olika aktörerna under karnevalen. Meddelandena varierar mellan saker som ”Stavmixer på vift” till ”Tillståndsmyndigheten besöker Dansen”.

Foto: Alexandra Gäddnäs

I boken målas bilden av karnevalen generellt upp som ett event utan några större svårigheter. Några av de svårigheter som dock presenteras är när drygt tio flak karnevöl trillat av palltrucken, det är när karnevalisterna kämpar igenom städveckan och det är underrubriken ”konsten att sova” med en samling bilder på karnevalister som tar en välbehövlig paus.

Maja Cronerts personliga favoritbild i boken är en översikt över karnevalsområdet på kvällen.

– Det är så mycket färg, så mycket folk. Det är en väldigt mäktig bild, säger Maja Cronert.

– Jag tror inte jag kan komma på någon specifik bild, men jag tycker om alla de bilder som symboliserar många känslor, att man verkligen känner lyckan och gemenskapen, säger Annika Jönsson.

Redaktionen för boken bestående av: Isaac Cedercrantz, karnevalsfotograf, Ida Pedersen, cirkusdirektör, Maja Cronert, produktchef, Annika Jönsson, karnevalsfotograf och Elsa Palmkvist, sektionschef mediahuset. Foto: Alexandra Gäddnäs

Fotografiskt presenterar boken en karneval från alla perspektiv. Det är karnevalskommittén som kikar ut mellan universitetshusets pelare, det är köer från drönarperspektiv, det är ordningsvakter och muminhus, bananer, plommonstop och frackar. Något som man kan haka upp sig på är avsaknaden av fotografnamn under bilderna. Likt en masteruppsats måste man ta sig till sidan 286 för att hitta namnet på den som tagit bilden du nyss beundrat.

Det är ett makalöst arbete som fotograferna och redaktionen bakom boken har åstadkommit. Boken avslutas med fyra sidor av fotomosaik, där alla karnevalister finns förevigade på 0,5 gånger 0,5 centimeter. Dessa fyra sidor klarar på egen hand av att illustrera vilket projekt man lyckats komprimera och föreviga i boken. Det är en rejäl bok som kräver lite engagemang att ta sig igenom, men med många trevliga överraskningar för den som gör det.

Exklusivt för karvevalister har en streamingtjänst, karneplay, lanserats. Där kan man titta på och ladda ner allt digitalt material från årets karneval, samt alla karnevalsfilmer genom tiderna.

Mellan den 5 och 7 februari kommer boken delas ut i Palaestra till alla som varit aktiva under karnevalen. Boken är tryckt i 4 000 exemplar.