Kemisten med superkrafter

- in Porträttet

Efter sin roll i doktorandfritagningen från IS har Charlotta Turner blivit viral i Kina. Det finns samtidigt de som menar att hon har hyrt mördare för svenska skattepengar. På sätt och vis började allt i en pool i Helsingfors. Kemiprofessorn Charlotta Turner jobbar på flera fronter för att jorden ska bli en bättre plats att leva på. 

Vi möts på hennes gömställe. Ett fik nära Lunds tekniska högskola (LTH) dit hon brukar gå för att få vara i fred, arbeta och för deras goda kaffes skull. Framåtlutad i en fåtölj berättar hon engagerat.

– Från början var det tänkt att jag skulle bli sjukgymnast eller sjuksköterska. Men det kändes inte riktigt rätt. Stämningen är annorlunda bland kemister. Vissa kan vara lite knepiga, jag brukar säga att om du kan sitta en hel dag och bygga med lego, då kan du bli en riktigt duktig kemist. Det handlar om tålamod och passion. Vissa är till och med lite väl passionerade för sin egen forskning. Sedan jag blev chef har jag brottats med att balansera egenintresse mot gruppen. Där är det lite grann den inre kompassen man får använda.

Enligt henne själv kommer den kompassen från uppväxten i Lund. Där bodde hon i ett stort hus i Professorsstaden som hennes familj inte hade råd med. De hade behövt låna pengar från Charlotta Turners förmögne farfar.

– Det var sjuttiotal och båda mina föräldrar var studenter i Lund. Jag var säkert en olycka på någon nation. Det är inte så att jag har konfronterat mina föräldrar. Men helt dum i huvudet är jag inte så jag har räknat lite och fort gick det innan jag kom in i bilden. Därhemma röktes det pipa, vi åt på golvet. Pappa tyckte om att snickra i källaren. På taket såg vi på stjärnor och resten av huset var som ett stort bibliotek med en staty av Karl Marx i mitten.

En gång när hennes farfar skulle hälsa på, oannonserat, satt ett par av hyresgästerna nakna i trädgården och spelade gitarr.

– Det var tillåtande och nyfiket. Den stämningen tror jag har präglat min människosyn till att bli ganska naiv men väldigt positiv.

Hösten 2018 syntes plötsligt Charlotta Turner överallt, på grund av sin roll i att frita sin doktorand, Firas Mohsin Jumaah från IS blodiga offensiv i Irak.

Firas lämnade sitt labb i Lund eftersom hans fru och två små barn befann sig på ett bröllop i norra Irak när konflikten bröt ut. Under en tid hörde Charlotta inte någonting från honom. Inte förrän hon fick ett samtal där Firas berättade att han och flera andra yazidier var omringade i en cementfabrik med IS som snabbt närmade sig. Utan möjlighet att fly bad Firas henne att ge hans doktorandplats till någon annan.

När Charlotta Turner återger händelseförloppet tänds en alldeles särskild gnista bakom hennes glasögon.

– Att någon ska behöva lämna sin doktorandplats. Det är för mig otänkbart. Jag skulle aldrig låta IS få bestämma när eller hur mina doktorander får disputera.

Via universitetsadministrationen fick hon kontakt med Lunds universitets dåvarande säkerhetschef Per Gustafson.

– Har du träffat Per? Han är en ganska egen figur. Alltid med öronsnäcka och med en blick inställd på det värsta.

Trots semestertider återkom Per Gustavsson snabbt och tog kontakt med ett säkerhetsföretag i Irak som via ett annat företag hade avtal med Lunds universitet om världstäckande personalskydd.

– Under den här tiden var jag i kontakt med Firas som var tvungen att skicka tillbaka uppgifter om omgivningen runt fabriken och vilken typ av vapen han hörde, det var verkligen detaljerat. Här någonstans hörde jag också att han började få tillbaka hoppet.

Charlotta Turner är sedan 2012 professor och forskar inom området ”Analytical chemistry for a sustainable development” vilket också innebär att hon är handledare för doktorander från hela världen.

– Det känns som att jag gör världen lite bättre. Det är särskilt en forskningsledare som jag har kontakt med genom SIDA, en ung kvinna i Laos. Det känns som att jag är beredd att göra allt jag kan för att hon ska lyckas.

– När jag själv var ung doktorand hade jag läst mig till vem som var den främsta forskaren inom hela mitt fält. Han jobbade i Illinois, USA, vilket kändes synd. Av en slump hamnade vi på samma konferens i Helsingfors. Det var ganska konstigt men alla konferensdeltagare skulle ses på en meet and greet som hölls vid hotellets spaavdelning. Så såg jag honom i poolen. Jag simmade fram och frågade om jag fick komma och forska hos honom. Han bara tittade på mig. Sen sa han ”Om du bara vill något tillräckligt mycket, så är det möjligt.” Jag åkte dit och det förändrade min karriär i grunden. Han är fortfarande en av mina bästa vänner. Där tror jag min naiva sida kommer fram igen.

Genom Lunds universitets personalskydd åkte sex beväpnade män i SUV förbi fronten och fritog Firas och hans familj som sedan flögs hem till Sverige.

– Efter det här har personer börjat mejla mig för att de tror att jag har en kraft att kunna rädda vem som helst. De vill att jag ska ta hit deras familjemedlemmar från hela världen. Många journalister har också försökt vinkla det till att jag tog svenska skattepengar för att hyra mördare. Där är jag väldigt tacksam att det var så många runtom mig som visste hur man skulle följa reglerna och tillämpa dem så att det blev rätt.

– Ska man göra någonting stort och komplicerat, då är det som ett stort pussel. Nu fanns säkerhetschefen, administrationen, avtalet och alla bitar föll på plats. Mest känns det absurt. Men det börjar landa för mig att det har betytt någonting för andra. Från början ville jag bara hjälpa till där jag kunde.

Även om Charlotta Turner ödmjukt framhåller allting utom sin egen roll är det flera andra som gärna lyfter fram henne. På den kinesiska sociala plattformen Weibo har hon fått epitetet

”教滹硬核” som ungefär betyder ”Professor hardcore”. Och intresset för hennes historia visar knappast tecken på att minska.

– Det är faktiskt flera som har hört av sig om filmkontrakt. Men man har inte tid att göra film om man är professor.

About the author

Jacob Andersson är nyhetsreporter och kulturskribent på Lundagård sedan våren 2017.