2009 års minnesluckor

Årets första månader bombarderade oss med tillbakablickar i form av Ten year challenge. Kulturredaktionen kände sig därför manad att fylla  i minnesluckorna över saker vi tog för givet år 2009, men som vi sedan länge lagt bakom oss. 

Blekt och blodigt

Det var Edward Cullen, Eric Northman och Stefan Salvatore. Det är nu tio hela år sedan de heta vampyrerna hade sin guldålder. Något som särskilde 2009 års vampyrer från de tidigare var att blodet rann estetiskt från offren snarare än sprutade vilt och att de onda varelserna oftast var goda egentligen. Jag måste erkänna att jag saknar dem trots allt.

Musik, enbart musik

MP3:n hade redan dött ut, men en Ipod var bland det coolaste du kunde ha i fickan. Mellanstadie-Alexandra älskade sin Ipod oändligt mycket, och missade
aldrig chansen att visa den för alla intresserade. Funktionen att ha musik i fickan finns sannerligen kvar, men visst var en safirblå Ipod lite coolare än en Iphone?

Alexandra Gäddnäs

Alla hade bloggar 

”Hej bloggen!” Under tidigt 2000-tal bloggade i stort sett alla på diverse olika bloggportaler. De uppdaterades dagligen med dagboksliknande inlägg och dagens outfit. Trots att läsarantalet i stort sett endast bestod av ens nära vänner, längtade man efter att bli lika känd som Kenza. Tyvärr blev den drömmen sällan sann.

Converse året om

Regn och slask är en bra beskrivning av den svenska hösten och vintern. Under 2009 hindrade det dock ingen från att fortsätta använda Converse under alla höst- och vintermånader. Människor traskade runt i snön och slasket och struntade fullständigt i hur blöta tygskorna blev. Inte konstigt att de ofta bara höll en säsong.

Chatta på MSN

MSN väcker starka barndomsminnen. Efter skolan skyndade man sig hem för att kunna chatta med sina vänner. Trots att det ofta kunde vara en relativt fåordig konversation såsom: ”vgd”, ”inget,dd”, var det förmodligen dåtidens viktigaste sociala plattform. Mitt användarnamn var hamsterlover_95@hotmail.com. Vad hette du?

Agnès Ericson

Poppis med pirater

Ibland är det svårt att tänka sig en värld utan det utbud av film och musik som streamingtjänster erbjuder oss i dag. Många vände sig tidigare till piratnedladdning, vilket ledde till moralpanik. Resultatet av paniken var reklamer som jämförde fildelning med bilstöld och en fällande dom mot männen bakom The Pirate Bay.

Selfiens vagga

Visst, så länge fotografin har funnits har människan alltid velat fånga sig själv. Ofta har det varit i form av en klumpig kamera riktad mot en badrumsspegel. Men vi har ändå aldrig sett en sådan våg av selfies som när Iphonen kom. Bilderna var dock fortfarande något otympliga, då de första modellerna saknade framkamera.

KPWebben

Om Bilddagboken kan sägas vara Instagrams föregångare, kan man likna KPwebben vid en nischad subreddit. Kamratpostens hemsida och forum med hippa väggar och en omfattande community-del var tweens första smak på sociala medier. Tyvärr började community-sidan ta betalt för medlemskap 2009, och lades sedan ned 2012.

Eric Sarkar Nilsson