Möten med det förflutna

- in Feature

Tiden i Lund kan kännas som en evighet och ett ögonblick på samma gång. Men hur mycket har tidens tand egentligen gnagt på staden och dess studenter? I detta bildreportage har Lundagård låtit 1940-talets lundensare möta dagens. Även om häst och vagn ersatts med elsparkcyklar är mycket sig likt. 

Foto Jonas Jacobson
Text Simon Appelqvist

I korsningen mellan Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan rullar en häst och vagn på fel sida av vägen och krocken med hungrig.se-bilen är oundviklig. I kulisserna tornar det gamla telegraf- och posthuset upp sig, i dag mer känt som Juridicum. Författaren Esaias Tegnérs gamla bostad finns fortfarande bevarad i höjd med den svarta bilen, som inte riktigt vet vilken sida av vägen den ska köra på.

 

Stadsparken invigdes 1907 och har sedan dess roat natursökande Lundabor. Kanske framförallt under Siste april. På bilden till vänster har en barnfamilj utökats med två spökpojkar från sent 1940-tal. På andra sidan bron skymtar en numera dränerad damm. Till höger går en man ikapp ett gammalt kärlekspar. Kanske försöker han hinna före dem till den felparkerade elsparkcykeln.

Lunds slingrande medeltidsgator var tidigare flankerade av låga korsvirkeshus. Stadsbilden har naturligtvis förändrats genom åren men än står ett fåtal kvar. Som här, vid hörnet Tomegapsgatan och Sankt Annegatan. Det rosamålade huset kallas för ”Fickens stall” och har, utöver färgen, inte förändrats nämnvärt. En annan byggnad som står sig stadig är Lunds domkyrka. Då som nu erbjuder den Lundaborna skugga, och en plats att vila fötterna.

Ghost of History
Idén bakom detta bildreportage springer ur flickr-sidan Ghost of history. Bilderna kombinerar historiska foton med foton från exakt samma plats, omkring 70 år senare. De ursprungliga fotografierna är tagna av fotografen Erik Liljeroth, och publicerades i boken Ett bildverk om Lund, utgiven av Allhems Förlag år 1951.