Lundastudenter utsatta för ockerhyror

- in Nyheter

Lunds andrahandsmarknad är stor och risken att hamna fel i bostadskarusellen likaså. Ett av problemen är ockerhyror, vilket Hem & Hyra nyligen rapporterat om.  

Under fredagen (30/8) rapporterade tidningen Hem & Hyra om hur hyresvärdar i Lund tagit ut extra hyra när de hyrt ut i andra hand. Tidningen skriver om ett studentpar som till högre avgift hyrt en lägenhet i andra hand på Vildanden, vars fall nu ska avgöras av Hyresnämnden där paret kräver att få tillbaka 15 000 kronor.

Den som hyr ut en hyresrätt i andra hand får bara ta ordinarie hyra. Är lägenheten möblerad får ett tillägg på fem till 15 procent av hyran tas ut, och det är hyran som förhandlas mellan förstahandshyresgäst och hyresgästföreningen som gäller.

En lundastudent, som vill vara anonym, var med två veckor innan terminstart förra året i behov av bostad och fick via en Facebook-annons en lägenhet strax öster om Botaniska trädgården. Hyran skulle vara 7000 kronor i månaden, något som studenten tyckte var högt men acceptabelt då det endast rörde sig om ett år.

–Jag var okritisk och behövde någonstans att bo. Jag hade gjort en dålig förhandscheck helt enkelt, säger studenten till Lundagård.

Året passerade och studenten fick tidigare i år veta att den ordinarie hyresgästens hyra endast var på 3255 kronor i månaden. Även med pålägg för interneträkningar och möblemang betalade studenten långt över vad som var tillåtet. För studenten räckte det emellertid med att upplysa uthyraren om reglerna för att studenten skulle få pengarna tillbaka.

Enligt Ylva Linner, anställd vid Hyresnämnden i Malmö, är ockerhyror inget ovanligt.

–Det är svårt att föra statistik på ockerhyror men min uppfattning är att det är vanligt att den som hyr ut i andra hand tar för mycket betalt.

Om man upptäcker att man betalat för mycket i hyra går det att få tillbaka pengar upp till ett år tillbaka i tiden, enligt bestämmelser från Hyresnämnden. Många nya studenter är angelägna om att få någonstans att bo och kontrollerar inte om de betalar rätt hyra. Enligt Ylva Linner är det bäst att ringa och fråga hyresvärden vad förstahandshyresgästen betalar, för att undvika ockerhyror.