Bland förälskelse och desillusion

- in Ledare

Oavsett om du är ny i Lund eller gammal i gamet kommer din tid som student att präglas av toppar och dalar. 

I helrosa kläder och två discokulor på huvudet dansade jag mig igenom mina tre första veckor i Lund. Euforisk över friheten jag inte visste att jag saknat.

En grå morgon och en termin senare vaknade jag och orkade knappt gå upp. Med lika många valmöjligheter som det finns högskolepoäng kändes studentlivet både stressigt och prestationskrävande. Jag var desillusionerad och längtade hem.

Igår var ni drygt 20 700 nya studenter som börjar studera vid Lunds universitet. Grattis! Ni har en spännande och i högsta grad tongivande tid framför er. Med det sagt vill jag också ge er en varning: Stundvis kommer den att kännas tuff.

I den senaste Studentbarometern (2017) uppgav cirka en tredjedel av de tillfrågade studenterna att de drabbats av psykisk ohälsa, någon gång under sin studietid. Orsaken kan bara spekuleras i, men därtill svarade ca en femtedel att de känt sig ensamma. Majoriteten av studenterna svarade att de upplevt stress till följd av sina studier.

På Lunds universitets sigill står orden ”Ad utrumque (paratus)” – beredd på båda alternativ. Låt det bli en påminnelse, en brasklapp om studentlivets toppar och dalar. Inledningsvis kanske du dansar dig igenom dina första veckor i en lagom löjlig utklädnad, euforisk över känslan av samhörighet. Men när tentaresultatet visar ”ej godkänt” och CSN inte ens täcker snabbnudlarna du lagt i varukorgen, finns det risk att du omvärderar ditt val av livsorientering och studieort.

Oavsett om du är ny i Lund eller gammal i gamet, mitt i förälskelsefasen eller trött på nationsliv och studentikosa riter hoppas jag att du i retrospektiv kommer se studentlivet för vad det är: En salig cocktail av känslor, lyckomoment och total förvirring. Tidningen du håller i din hand kommer försöka ge dig svar på några av dina frågor. Men de allra flesta kommer du att få upptäcka själv.

Tills dess finns egentligen bara en sak att skriva: Välkommen.