Studentafton om nättroll och nätets roll

- in Recension

Stämningen var nyfiken när komikern Aron Flam och tidigare generalsekreterare för Advokatsamfundet Anne Ramberg gästade Studentafton under torsdagskvällen. Gästerna dök in i det senaste årens mediedrev för att diskutera vem som vinner på dem, hur resten av samhället förhåller sig och vem som är ansvarig.

Det är polariserade tider. Ett mobbvälde drar fram och nästa person som drabbas av ett drev kan vara du själv. Så kärvt framställs samtiden av moderator Jörgen Huitfeldt under Studentaftons kväll, vars fokus är mobben på sociala medier.

In på scenen kommer Aron Flam, komiker och nyutgiven författare till boken Det här är en svensk tiger (2019). Han skulle enkelt kunna kallas för det alltmer utnötta begreppet ”kontroversiell” för sitt korståg mot allt som är socialistiskt.

Kvällens andra gäst är Anne Ramberg, mångårig generalsekreterare för Advokatsamfundet men också bloggare med en läsarkrets inom juridiska frågor med särskilt fokus på flyktingfrågan.

Ingen av gästerna är i direkt mening experter på sociala medier eller gruppmentalitet. Särskilt trevande är Anne Ramberg när det kommer till att svara på frågor om betalda följare, anonymitet och andra tekniska aspekter av sociala medier. Istället talar hon om mobben som fenomenen i vidare bemärkelse och om egna upplevelser av att stå i stormens öga. Ett sådant fall var reaktionerna av ett blogginlägg där Anne Ramberg kallat Hanif Bali för en taltratt för bruna råttor.

–Det var hårda ord men jag står för varje ett av det fortfarande. Jag tycker att det är en utomordentligt bra liknelse, säger Anne Ramberg.

Anne Ramberg. Foto: Jonas Jacobson

Anne Ramberg fortsätter sedan att beskriva hur hon efteråt fått bilder skickade till sig på uppsprättade hundar och mottagit direkta påhopp. Det leder samtalet in på vilket ansvar man har för sina följares beteende på sociala medier.

Ett återkommande tema för drev på nätet går under begreppet ”Cancel Culture”. Någon lyfter fram uttalanden eller handlingar från såväl kändisar som okända under parollen ”allt som kan komma fram, kommer fram på sociala medier”. Därefter lämnas fältet öppet för de mest kreativa attackmöjligheter.

Jörgen Huitfeldt. Foto: Jonas Jacobson

Jörgen Huitfeldt tar upp exemplet #HasJustineLandedYet, där ett opassande skämt om HIV som nådde Twitter ledde till att en kvinna förlorade sitt jobb som PR-chef och blev överöst av negativa påhopp, allting innan hennes flyg ens hunnit landa. Alla på scenen tycks vara överens om att det bara är ett av flera exempel där folk fått gå för snabbt. Ett särskilt problem är arbetsgivare som inte står bakom sina anställdas yttrandefrihet om de blir kritiserade.

Samtalet rör sig vidare till incitamenten för att tillhöra mobben, vilket Aron Flam menar beror på att man slipper tänka själv och får alla åsikter serverade till sig.

–Det är dumheten som borde begränsas av individuellt ansvar för att göra realistiska och väl underbyggda analyser. Den som deltar i ett drev av rädsla för att vara nästa offer behöver skaffa sig en ryggrad och börja tänka själva, säger Aron Flam.

–”En mobb” kan liknas vid pöbel som båda har en negativ association. Det är en när grupp människor handlar i ilska eller rädsla mot en gemensam måltavla. Med nya medier har de fått en stor scen att agera på, säger Anne Ramberg.

Anne Ramberg och Aron Flam håller sällan med varandra, men låter varandra ändå tala till punkt. Möjligen är det ett resultat av Jörgen Huitfeldts orkestrerande hand. När exempelvis Anne Ramberg tar upp en text hon delat om Palestina och sedan ångrat sig avbryter snabbt Jörgen Huitfeldt ”DIT SKA VI INTE”. Detta sekunder innan Aron Flam, som har starka åsikter i frågan, får möjlighet att ge sin syn på den konflikten.

Aron Flam. Foto: Jonas Jacobson

När Aron Flam bitvis kommenterar både #Metoo och public service som resultat av långvarig indoktrinering från socialdemokratins förkämpar avböjer Anne Ramberg att gå i direkt polemik.

–Jag vill inte gärna låta oförskämd så jag avstår från att kommentera ordsvallet från höger.

För Studentafton blir det en fri talarafton där åsikter kan läggas fram, oavsett vem som håller med eller inte. Under frågestunden är frågorna genuint ställda, och ofta rörde de ett tidigare påstående som studenten ville få förtydligat. Vid ett tillfälle får de båda frågan om de kan se mobben verka i ett gott syfte. Anne Ramberg säger att det finns flera exempel, bland annat nu i Ungern och Polen där liberala krafter verkar för att förhindra nedmonteringen av demokratin.

Ute i foajén fortsätter samtalen bland åhörarna, det finns delade meningar om innehållet och just därför pågår livliga diskussioner.

Studenten Norea Cardell tycker att det var intressant, men att de pratade förbi varandra.

–Särskilt Aron Flam pratade väldigt tvärsäkert utan att riktigt höra på vad Anne sa, säger Norea Cardell.

–Det var så kul att höra särskilt Aron Flams åsikter. Jag har aldrig träffat någon som tycker som honom. Den här typen av diskussioner där jag överhuvudtaget inte håller med den andra har jag inte varit med om förut. Men jag vill gärna göra det igen, säger Andrea Nilsson, student vid Lunds universitet.