Kemiprofessor om Nobelpriset: En oerhört samhällsrelevant upptäckt

- in Nyheter

Nobelpriset i Kemi tilldelades John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatterier. ”Det är lätt att se varför detta är till största nytta för mänskligheten”, säger Sven Lidin, kemiprofessor och dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

Under förmiddagens tillkännagavs Nobelpriset i kemi av Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K Hansson. Priset går till de tre forskarna John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatterier, som bland annat banat väg för framställningen av elbilar, datorer, mobiler och pacemakers. 

Sven Lidin, kemiprofessor och dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, är inte förvånad över beskedet:

– Det här är en oerhört samhällsrelevant upptäckt. Det är lätt att se varför detta är till största nytta för mänskligheten.

Det första kommersiellt utvecklade litiumjonbatteriet togs fram redan 1985, men kom ut på marknaden först 1991. Batteriet är uppladdningsbart och väldigt kraftfullt. Dess förmåga att lagra stora mängder energi från sol- och vindkraft möjliggör ett fossilfritt samhälle. 

– Det här är en utveckling som har hållit på väldigt länge, men nu har man nått en punkt inom användningen och utvecklingen av litium där man inte kommer komma fram till något radikalt nytt under den närmsta tiden. Litiumjonbatteriet har blivit oerhört viktiga både för den mobila utvecklingen med telefoner, datorer men också för eldrivna bilar. 

Enligt Sven Lidin är batteriforskningen inte särskilt utbredd vid Lunds universitet.

– Det finns inte så mycket batteriforskning i Lund, men Sverige ligger långt fram på området.

Varje år bjuder Lunds universitet in Nobelprisdeltagarna i anslutning till Nobelmiddagen, där de föreläser och träffar andra forskare inom sina respektive forskningsområden. När Lunds universitet själva kommer leverera några prisdeltagare lämnar Sven Lidin osagt. 

– Haha, det vågar jag inte gissa på. 

Nobelpriset delades ut första gången år 1901 och initierades av dynamitens uppfinnare Alfred Nobel genom hans testamente. Priset delas ut i kategorierna fysik, kemi, fysologi/medicin, litteratur och fredsarbete. Vinnarna av priset tilldelas ett diplom, en guldmedalj och en vinstsumma på nio miljoner kronor.

You may also like

Utflykter på cykelavstånd

Stannar du i Lund i sommar? Vill du