Vem var du, Dick Harrisson?

- in Nyheter
@Lundagård

Lunds universitet har avlat fram många kändisar. Lundagård har intervjuat några av dem. Denna gång svarar Dick Harrisson, historieprofessor och författare. 

Vad läste du och under vilka år läste du i Lund?

Jag läste historia, arkeologi, latin, grekiska och fackspråklig italienska. Jag började studera 1984, tog en fil.kand. tre år senare och blev fil.dr. genom att disputera i historia 1993.

Vem var du under studietiden?

Jag var framför allt mycket ung – jag gick direkt från gymnasiet till universitetet och var bara 21 år när jag tog min fil.kand. Parallellt med studierna reste jag mycket med ryggsäck – det blev en långresa via Transsibiriska järnvägen till Kina och Tibet, en annan kors och tvärs i indonesiska övärlden.

Vilket är ditt starkaste minne från din studietid?

Palmemordet, tätt följt av Berlinmurens fall. Som god trea kommer den ökända Bob Dylan-konserten på Christinehof. Maken till publikförakt har jag aldrig varit med om.

Hur engagerade du dig i studentlivet?

Jag var aldrig aktiv i nationslivet, men jag var studerandefackligt aktiv på Klassiska institutionen, där jag också satt med i festkommittéer; jag minns särskilt några roliga maskerader och toga-partyn.

Om du skulle ge ett råd till ditt student-jag, vad skulle det vara?

Satsa stenhårt på studierna, särskilt om du blir (eller vill bli) doktorand. Nedprioritera festandet, spexandet och allt det andra som lätt tränger sig på. Universitetet är först och främst en plats där man skall tillägna sig lärdom och bildning. (I allt väsentligt lydde jag rådet.)