Alla hjärtans dag i studenternas stad

- in Kulturreportage, Nyheter

Kanske firar du Alla hjärtans dag genuint eller ironiskt, kanske tar du avstånd från heteronormativa och kommersiella låtsashögtider. Oavsett så har de flesta av oss en föreställning om hur romantik bör utövas. Lundagård undersöker paradoxen i att vi uppmanas leva i par, samtidigt som kärleken och romantiken tycks vara allt mer svårfångad.

I Den rödaste rosen slår ut (2019) funderar Liv Strömquist över den moderna kärleken. Efter att ha redovisat Leonardo DiCaprios seriedejtande av Sports illustrated-modeller presenterar Liv Strömquist ett flertal möjliga förklaringar till varför DiCaprio, och världen med honom, inte tycks bli kär längre. Bland annat föreslås en narcissistisk önskan om att kunna spegla sig i sin partner, följt av rationaliseringen när det kommer till valet av densamme.

– Jag håller nog med Liv. Vi lever i en tid där vi kan säga “duger inte, nästa!”. Då kommer kanske en fatigue, säger Sarah Holst Kjaer.

Hon är biträdande lektor på Institutet för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms Universitet. I sin avhandling Sådan er det at elske. En kulturanalyse af parforhold (2009), behandlar hon kulturella ritualer och föreställningar om kärlek och heterosexuella parförhållanden.

Alla hjärtans dag, eller Valentine’s Day, har enligt Nordiska museet anglosaxiskt ursprung. Högtiden härstammar från medeltida vårfester, där flickor och pojkar på lek parades samman inför vårens danser. Det fasta datumet och seden att para ihop flickor och pojkar hade att göra med den medeltida idén om att den 14 februari är den dag då fåglarna bildade par inför våren.

De första valentinekorten dök upp i England redan på 1400-talet, och under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort. Men firandet av Alla hjärtans dag är trots den långa historien en förhållandevis ny företeelse i Sverige, med USA som inspirationskälla.

– Den fråga jag ofta får inför Alla hjärtans dag är: Vilka regler gäller? Vem betalar, hur är man uppvaktande? Vad gör man efteråt? Vilka kulturella koder gäller på en dejt? Det är många som inte vet hur man uppvaktar varandra, och de reglerna uppdateras också i vårt samhälle.

Sara Holst Kjaer liknar parrelationen vid ett uppträdande och exemplifierar hur vår fritid i dag är strukturerad efter par som vill visa upp och utveckla deras relationer. Ofta bokas aktiviteter för två. Champagnen är arrangerad med två glas i kylen och hotellrum är standardiserade för två personer i en dubbelsäng.

–Man uppmanas att vara två och förväntas vara med i den heterosexuella processen. Det är mer öppet för andra konstellationer i dag och mer populärt med singelliv, men ändå! säger Sara Holst Kjaer.

Trots att tvåsamhetsidealet håller i sig tycks det finnas blandade känslor inför idéen om klassisk romantik. Min tidigare kursare och kompis bjuder på middag, och hennes pojkvän sparkas ut på en springrunda medan vi pratar. Erica Svensson, 23, har bott i Lund sedan 2015 och efter fyra års studier har hon stor erfarenhet av studentlivet.  I höstas blev hon tillsammans med sin pojkvän, som hon träffade på nation genom en gemensam kompis förra våren.

– Mina kompisar tyckte att han kunde vara intressant, men jag sa typ ”Va? Nej, öeh!”. Sedan träffades vi igen under valborgsfirandet och började prata efter det. Vi gick och spelade shuffleboard.

Ska ni fira alla hjärtans dag?

– Ja. Vi ska gå på standup som jag gav honom i julklapp. Vi kommer väl äta middag också. Jag tycker väldigt mycket om att ge presenter och pyssla. Men jag ser det inte som en högtid utan bara en kul grej.

Har du köpt en present?

– Ja, han ska få ett par strumpor med en massa bilder på mitt ansikte! Jag kom på i förra veckan på ett tåg att det skulle bli Alla hjärtans dag, men jag hade inte så mycket tid. Och jag har lite svårt med saker som är cheesy. Jag klarar inte av dem. Så hittade jag strumporna och tänkte ”det här är typ det roligaste jag sett i mitt liv, eller i alla fall på den här tågresan”. Sen ska han få en riktig present också.

Erica Svenssons har varit singel under hennes fyra studieår i Lund. Hon berättar att hon har haft Tinder till och från, men aldrig gått på någon dejt.

– Jag hade det nästan som ett mobilspel. Man tar upp det när man är uttråkad, men det är ett väldigt konstigt spel. Det hände ofta att mina kompisar tindrade åt mig också. Det är kul att titta på folks profiler, men ibland står det så himla lama skämt eller sexistiska saker redan i killens bio.

Peter Hammarbäck skriver i tidningen Vi att det swajpas 40 miljoner gånger dagligen i Sverige. Därtill swajpar killar höger på 46 procent av sina potentiella matchningar, medan tjejer bara gör det på 14 procent. I genomsnitt leder matchningar på Tinder till två dejter per år och person. Att kvinnor badar i matchningar medan killar går utan börjar ses som ett samhällsproblem. Enligt Sara Holst Kjaer får exempelvis en fjärdedel av danska män aldrig några barn. Sara Holst Kjaer beskriver hur kvinnan i dag är mer eller mindre fulländad, medan mannen hamnat efter.

– Utmaningen för män i dag är att kvinnor blivit så bra på allt. De har fulländat sig själva. Vi jobbar med hemmet och barnen, har sämre lön och pension men vi är ändå välutbildade och lyckade. Vi behöver inte vara i relationer längre. Män måste hitta sin egen emancipation. Den metrosexuella (en subkultur eller livsstil bland heterosexuella män där man intresserar sig för estetik och månar om sitt utseende och livsstil, reds. anm.) mannen var och är kanske fortfarande en trend, men det stannar ibland i fitnesslokalen och blir som en homo-interaktuell situation. De borde inte visa upp sig och sina prestationer för andra män utan för kvinnor. Män har inte förstått den heterosexuella koden, att kvinnor inte är intresserad av fiskefångst, bilar och muskler, vilket de ändå har på sina dejtingsidor.

Utöver killars misslyckade Tinder-strategi verkar det finnas en hake i själva utbudet, nämligen att det är för stort och visuellt.

– Frågar du en sexolog kommer hen kanske säga att vi är övermätta och inte längre har någon naturlig hunger. Jag ser produkten av den digitaliserade dejtingmarknaden, att vi lever i en värld där vi kan överkonsumera intima relationer. Vi kan överkonsumera i den grad att vi blir likgiltiga. Jag tror sexologerna har rätt i att man borde ta en paus, leva i celibat och dra sig undan, bland annat från det digitala. Vi behöver också lära oss att leva i verkligheten.

– Hur tar man kontakt med en snygg person på metron? Vi har blivit socialt handikappade och vågar knappt titta på någon på gatan. Dessutom är det som triggar par till att upphöja varandra inte visuellt, som online, utan sensoriskt, säger Sarah Holst Kjaer.

I Lund erbjuds flera sociala sammanhang och Erica Svensson upplever att många är sugna på att träffas. Flera kompisar uppger att de får fler Tinder-matchningar här än hemma, och Erica Svensson menar att nationsklubbar och spex är intensiva sociala sammanhang som känns mindre hotfulla än utanför studentlivet.

– Om någon skulle komma fram till mig på en vanlig klubb hade jag känt ”du pratar bara med mig för att du vill ligga”. På nation tycker jag ändå att det känns lite mer avslappnat och säkert, säger hon.

Men frågan är hur lätt det är att som student hamna i ett förhållande. Sarah Holst Kjaer menar att vi i den senmoderna tiden pratar mycket om att lyckas. Det handlar om en föreställning om att vi kan jobba oss till ett förbättrat liv och jag. Parrelationen är något vi ska lyckas med och visa upp, både i verkligheten och på sociala medier.

Utöver valet av utbildning och själva skolarbetet är det mytomspunna studentlivet även en tid då många lär känna och omdefinierar sig själva, vilket kan visa sig vara tidskrävande. För många är det första gången man bor själv, och viljan att träffa nya människor och ha kul innebär ofta engagemang i form av spex eller liknande. När studietiden börjar löpa mot sitt slut kommer dessutom osäkerheten kring vem man vill bli, vad man vill jobba med och var man ska bo.

– Jag har både singelkompisar och kompisar i parrelation. Och många av dem är precis i den där ”slutet av studierna, början på vuxenlivet”-fasen. Jag var singel under hela studietiden. Jag tror att jag var i en fas i mitt liv där det inte passade att vara i en relation, säger Erica Svensson.

– Hade jag börjat jobba direkt, då hade det nog känts mer som att jag befann mig i en fas där jag ville ha en relation. Jag hade nog känt mig mer ensam då. Typ ”nu jobbar jag och då borde jag väl…” även om det såklart inte är så, avslutar Erica Svensson.

Så hur ska vi se kärlek och tvåsamhet i Lund, en relativt upplyst stad full av unga, intressanta och Tinder-aktiva individer? Kanske är studietiden, spexen och alla viktiga beslut som fattas ett andrum från den kulturella uppmaningen att träffa en enda person, eller någon alls. Kanske är det en försvårande omständighet när vi på ett rationellt och självcentrerat Leonardo DiCaprio-manér väljer vem vi ska vara tillsammans med. Som svar på frågan om vad hon tycker om Alla hjärtans dag, svarar Sarah Holst Kjaer:

– Den är bra! Gå ut och gör fel. Säg till de som är söta och snälla att man vill träffas och hångla. Fråga en främling om hen vill ha en puss. Gå ut och gör något dumt.

Texten har uppdaterats.