Tesla är spexet med eld och lågor

- in Spex

I dag har Jesperspexets Tesla premiär på Stadsteatern i Lund. Lundagårds Nina Morby såg en förhandsvisning, och vittnar om en pyroteknisk avancerad scenkonst och många imponerande sångnummer. 

Värmen innanför Statsteaterns dörrar känns som en välsignelse i februarikylans påflugenhet. I entrén yrar förväntansfulla spexare runt som barn på julafton. Kvällen till ära ska Jesperspexet nämligen uppträda med sitt nyskrivna spex Tesla för anställda vid Lunds tekniska högskola (LTH). Innan föreställning går av stapeln hälsas publiken, som nästan fyller Stadsteaterns alla 500 platser, välkomna av LTH:s vice rektor Charlotta Johnsson.

I en by i Colorado Springs, eller någonstans mellan Eslöv och Salt Lake City, bor tre skönhetsdrottningar och lika många banditer. Jämsides huserar även Thomas Edison, och hans ärkefiende Nikola Tesla. Relationen mellan dem liknar ett klassiskt fiendeskap för två icke-kompatibla karriärister: SSU och MUF, Donald Trump och Greta Thunberg, Uppsala och Lund. Eller för all del: växelström och likström.

Nikola Teslas drömmer stort. Med hjälp av växelström vill han transportera elektricitet hela vägen till Paris, genom luften. GENOM LUFTEN? Frågar hans meningsmotståndare med uppenbar skepsis. På så vis känns uppfinningsmannen som vår tids ständigt ifrågasatta humaniora-studenter. Teslas passion för sitt ämnesområde går dock inte av för hackor, men verksamheten är desto mindre lukrativ. Likväl finns kämparglöden där, och till tonerna av Queens Don’t stop me now hoppas Tesla kunna nå sitt mål, mot Teslas värld.

Sånginsatserna ligger på en genomgående hög nivå. För robotens solosång gäller detta i dubbel bemärkelse. Den klarast lysande glödlampan var dock Teslas franska groupie, som satte tonerna till Non, je ne regrette rien i klass med Edith Piaff herself. Spexets mest imponerande insats kommer dock från scenkonsten, där pyrotekniken pryder showen när Teslas experiment går i stöpet.

Allt som allt är föreställningen en lysande succé, trots att vissa sångtexter stundvis är svåra att tyda. Ett programblad är därför en väl investering för den som vill ha stenkoll på händelseförloppet genom kupletterna, i annat fall rekommenderas att vara på plats i god tid för en plats nära scenen. Var dock beredd: Tesla är ett blixtrande och brakande spex som överraskar med imponerande eld och lågor. Ett välkommet ljus i en februarimörk kväll.

Spexet ges:

Fredag 14 januari kl. 19 (slutsålt)

Lördag 15 januari kl. 15 och kl. 19

Foto: Simon Sällström