Lund är staden där alla springer

- in Krönika/Studentliv

Snart öppnar ansökningsperioden för höstens universitetskurser. Studentlivskrönikören Hanna Nyberg vill påminna Lunds studenter om att man inte måste fortsätta plugga.

En vän till mig säger att Lund är en stad där alla springer.

Föreställ dig att du sitter någonstans, kanske på en parkbänk. Plötsligt ser du att människor runt omkring dig börjar ta sats för att spurta i väg. Fler och fler ansluter till löpningen. Med största sannolikhet märker du inte ens när du också reser dig upp för att ansluta till den galopperande horden – det sker av ren reflex. Men du vet inte varför du springer eller vart du ska, likväl springer du för att alla andra gör det.

Redan under den första terminen på kandidatprogrammet är det många som pratar om vad de ska plugga sedan. Lundastudenter springer in i masterutbildningen eller nästa kurs som ska nischa dem på arbetsmarknaden. Vi har blivit fartblinda och ser inte alternativet att sakta ner och rikta blicken mot omgivningen istället för att ha blicken fastnaglad vid vägen. Därför vill jag slå ett slag för en andra ungdom som väntar efter kandidatexamen – om du vill.

Den andra ungdomen, alltså friheten från vuxendomens ok i form av ansvar och konsekvenstänk, blir ytterligare ett tillfälle att fundera över vad du vill göra och hur du vill leva. Pröva de val du tagit genom att göra något annat och se hur det känns. Sök ett jobb du aldrig trodde att du skulle ha, flytta någon annanstans för att se vem du är där. Starta ett band, lev utan internet i skogen eller varför inte bara rulla tummarna? Att ha börjat studera måste inte innebära en utstakad väg, plugget kan också bli ett sidospår i ditt liv.

Det finns nämligen en viktig poäng med att vänta med att studera vidare. När man väl är inne i ett skolsystem är det enkelt att tugga på och inte lära sig att tyda sin vilja – utan missta den för vad skolsystemet har tänkt om din framtid. Om du är fullständigt säker på vilken vidareutbildning du vill söka – kör! Mardrömsscenariot är däremot att stanna upp för sent. När alla CSN-terminer redan är förbrukade, och först då inse att det var något annat du ville göra.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Helsingkrona söker bygglov för nya studentbostäder

Den 26 oktober lämnade Helsingkrona nation in en