Under corona blir vänskapen ett långkok

- in Krönika/Studentliv

I studentlivet är status lika med stort socialt nätverk, vilket under coronapandemin blir en svår konst att upprätthålla. Lundagårds studentlivskrönikör slår ett slag för de långsamma vänskapsrelationerna, som kan ligga och puttra medan samhället tagit paus. 

Jag har länge suckat över att mina vänskapsrelationer kan liknas vid en husmanskosträtt. Jag står vid spisen och måste ha koll på alla plattorna: steka köttbullarna, koka potatisen, vispa i brunsåsen så det inte bränns i botten – glöm inte ärtorna! Middagen blir jättegod. Men det är stressigt att stå vid den osande spisen. Tänk ändå: ett långkok som kan puttra utan att jag behöver stå och röra runt i grytan.

Efter två månader av restriktioner har jag märkt att coronapandemin står för det nya vänskapsreceptet. Till exempel har jag och mitt gymnasiegäng Slyna vanligtvis, som gruppnamnet skvallrar om, kanske inte de mest strukturerade liven. Men nu har vi för första gången någonsin bokat in en vecka i juli då vi ska vara på landet. En vanlig sommar hade ingen kunnat tänka sig att offra den tiden av att tumla runt bland Andra långgatans folkvimmel.

Vi står inför de nära relationernas tid, där dess utveckling är en funktion av hur mycket tid och engagemang vi investerar. Klasskompisar kan verka vara idioter i början av terminen, för att sedan lämnas i ett tårdrypande farväl på skolavslutningen. Nu när det är svårt att träffa nya vänner är det i stället dem man redan har som går från att vara kompisar till att vara familj.

Vänskapen sätts ofta i relation till Relationen. Kärlek är en deal du går in i med hundra procent risk, för att du är såld och vill bara investera, vilket kan bli din livs affär eller göra dig bankrutt. Om du har förlorat ditt kapital på den osäkra kärleksmarknaden finns förhoppningsvis det sociala välfärdsnätets vänskap där och fångar upp dig. Vikten av vänner är enorm, glöm inte bort det. Sörj inte pre-Corona minglet med bekanta, utan fira välfärdsstaten och tillhörande restriktioner med dina bästisar.

Coronapandemin bäddar för de få men ack så djupa vänskaperna, för långkoken snarare än husmanskosten. Du kan fördjupa de relationer du har, och enligt devisen att man gillar någon ju mer man umgås, är det bara av godo. Nu har du tiden och ingredienserna för att kunna låta ett långkok stå på hela dagen. Det färdiga resultatet kan innehålla spår av pandemi.