”Nazismen är hotfull och växande” – huvudförhandlingen mot NMR avslutades i dag

- in Nyheter

På fredagen avslutades huvudförhandlingarna gentemot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som den 1 juni 2019 ska ha misshandlat antirasister och medlemmar i Ung vänster, samt fällt omkull ett av Vänsterpartiets bokbord. Åklagaren yrkar på fängelse och skadestånd för sex av de sju åtalade, och villkorlig dom för en före detta medlem i NMR. 

Lundagård har pratat med Hanna Gunnarsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och före detta ordförande i Humanistiska och teologiska studentkåren, samt Mikael  Mery Karlsson, doktorand i genusvetenskap vid Lunds universitet, som beskriver att hot från NMR tillhör hans vardag.

På tisdagen den 26 maj inleddes förhandlingarna mot NMR, vilket Lundagård rapporterade om. Fredagen den 29 maj avslutades förhandlingarna och i slutpläderingen yrkar åklagaren på fängelse och skadestånd för sex av totalt sju åtalade, och villkorlig dom och övervakning för den sjunde. Anledningen till att personen eventuellt får ett mildare straff beror på att han har samarbetat med myndigheterna, och enligt Mikael Mery Karlsson, målsägande, har personen vittnat om händelserna på ett sätt som han inte har någon egen vinning i.

Mikael Mery Karlsson är doktorand i genusvetenskap vid Lunds universitet, och har tidigare jobbat för RFSL. Han berättar att hot från NMR inte är någonting nytt för honom.

Det har eskalerat i samband med rättegången men det är en vardag för oss som sätter emot nazister. De försöker att femininisera mig och kallar mig till exempel ”sojapojke”. Det säger någonting om deras föreställningsvärld, där en annan maskulinitet än vad de är vana vid är väldigt provocerande för dem, säger han. 

Mikael Mery Karlsson berättar att det vid ett fåtal tillfällen har hänt att medlemmar från NMR ringer till honom:

– Det har hänt att de ringer med väldigt grova hot, där de beskriver vad de ska göra med mig. Det är en väldigt, väldigt hemsk och fruktansvärd samhällsutveckling. Mycket forskning tyder på att högerextremt våld växer när den högerextrema rörelsen växer, säger han.

Förhandlingarna gentemot NMR har pågått under tre dagar under vecka 22. Tisdag den 26, torsdag den 28 och fredag den 29 maj. Mikael Mery Karlsson beskriver en stor anspänning, inte bara på grund av att det har varit många timmar i förhandlingar.

– Jag är jättetrött. Dels på grund av förhandlingarna men också för att NMR har agerat så aggressivt. De har gått runt med sina jackor inne och utanför tingsrätten. De har väldigt noga velat befinna sig på gränsen, och de har också gått över gränsen för vad som är lagligt. De har fysiskt gått in i målsäganden och vidrört oss. Första dagen omringade de oss när vi skulle gå ut, så vi var tvungna att gå igenom dem för att kunna komma ut från tingsrätten, säger han.

Polisarbetet kring tingsrätten i Lund har varit omfattande, med kravallstaket, polishästar, ett trettiotal polisen, drönare och helikopter på plats. Mikael Mery Karlsson uttrycker ett visst missnöje över polisens agerande.

I synnerhet i dag [29 maj, reds. anm.] när vi gick från tingsrätten, så var vi vid trappuppgången vid spår sex på centralstationen i Lund. Då kommer hela gänget från NMR och polisen väljer att gå bakom dem istället för att gå emellan och se till att vi får komma iväg först. De bussar dem på oss istället för att hålla oss åt sidan. Det var ett väldigt märkligt beteende av polisen, säger Mikael Karlsson. 

Hanna Gunnarsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, och tidigare ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren (2010-2011) förklarar att hon den 1 juni 2019 stod vid Akademibokhandeln på Lilla Fiskaregatan i Lund vid ett bokbord, när personer från NMR kom dit.

– Till en början gjorde de egentligen ingenting, utan stod bara där med sina fanor. Efter en stund kom de och sparkade ned vårat bord och skrek okvädesord. Det var mycket folk omkring som hjälpte oss och stannade kvar på platsen för att se till att inte något mer hände. Jag kommer ihåg att jag var ganska glad över det när jag gick därifrån.

Hon var inte med under händelserna vid Bantorget, vilket förhandlingarna kretsar kring, men vältandet av bokbordet på Lilla Fiskaregatan har beskrivits som startskottet för utvecklingen på Bantorget för ett år sedan.

– De som blir misshandlade där är personer som jobbar med antirasism. Det är inga maskerade våldsamma personer, utan helt vanliga människor, säger hon.

Hanna Gunnarsson uttrycker i likhet med ett flertal personer som Lundagård har talat med, att nazismen och andra högerextrema rörelser växer i Sverige i dag.

– Nazismen är hotfull och växande. Även Säkerhetspolisen skriver i sina årsrapporter att nazismen är ett hot.

Domen släpps söndagen den 14 juni klockan 11.00.

Lundagård har sökt Kommunpolisen i Lund. Texten kan komma att uppdateras.