Rektorn får godkänt av studenterna

- in Nyheter

Trots kritik mot en bristande transparens i rektorsvalet och ett universitet som duckar för utmaningar, får rektor Torbjörn von Schantz betyget godkänt i årets förinspelade rektorsuppvaktning. 

–Alla stunder är en möjlighet att skapa och bryta traditioner. Årets rektorsuppvaktning, uppskjuten, i en särartad tid, på en ny plats och till och med för rektorsuppvaktningen en ovanligt skral publik, är en sådan stund om något.

Klockan är strax före 8, morgonen den 27 maj, när ordförande för Lunds universitets studentkårer Gustav Ekström inleder sitt tal. För snart en timme sedan slogs portarna till Botaniska trädgården upp, varpå finklädda kårrepresentanter, presidiet för Lunds universitets studentkårer, rector magnificus och prorektor, fanborgen och ett kamerateam, klev in. Här för att delta i och föreviga årets rektorsuppvaktning. Bland kamerastativ och omtagningar är den allt annat än sig lik detta år, precis som det mesta inom universitetet, Lunds studentliv och världen utanför. Kvällen innan har jag fått ett godkännande att vara med, i utbyte mot att jag håller på publicering till nationaldagen. 

Rektorsuppvaktningen är en årlig tradition vid universitetet, där ordförande för Lunds universitets studentkårer håller studenternas tal till rektorn, som rektorn sedan svarar på. Traditionen initierades år 1849, och avslutas med orden “vivat” eller ”periat” (”leve” eller ”försvinn”), som betyg på rektorns och universitetets arbete. 

Rektorsuppvaktningen hölls den 27 maj bakom låsta dörrar i Botaniska trädgården och spelades in för att kunna sändas på nationaldagen, den 6 juni 2020. Foto: Nina Morby

Kritik för bristande transparens
Gustav Ekström kommer snabbt fram till kårernas första känga: brist på transparens i det stundande rektorsvalet.
– Inför årets val av rektor har vi försökt göra rösterna än högre, med djupare bas och tydligare ton. Vår förhoppning är att öppenhet, ärlighet och transparens leder till processer som skapar samsyn och medbestämmande. De demokratiskt uppbyggda kårerna bör inte hålla hemligheter för sina medlemmar, särskilt inte sina förtroendevalda. 

Han fortsätter att åberopa brister i universitetsledningens arbete, formulerat som en ovilja att hantera “det som skaver”:
–Det skaver att universitetet har lärarpersonal som hänger ut sina studenter på deras arbeten, det skaver att ha studentrepresentanter som blir utredda för att de följer direktiv fattade i en sedan länge accepterad process. Det skaver att universitetet instinktivt inte alltid bemöter, utan duckar undan utmaningar. 

Med på agendan i årets studenttal var även resultaten från undersökningen Tellus, vars syfte var att kartlägga förekomsten av sexuella trakasserier vid LU. I undersökningen angav var fjärde kvinna och sju procent av männen att de utsatts för sexuella trakasserier i samband med sina studier eller studentlivet vid Lunds universitet.
–Hanteras inte trakasserierna riskerar det leda till psykisk ohälsa och att anställda och studerande lämnar universitetet, när vi istället bör öppna upp oss än mer för omvärlden, sa Gustav Ekström. 

Torbjörn von Schantz får betyget godkänt
Årets rektorsuppvaktning blir det sista för nu sittande rector magnificus Torbjörn von Schantz, innan en ny tar över rodret. Kanske var det därför extra betryggande att betyget från Lunds studenter i år blev “vivat” – godkänt.
–I din roll som rector magnificus, trädgårdsmästare, har denna fruktträdgård blomstrat. Visst, vissa frukter, kanske särskilt de som växer uppe i nordöstra hörnet av vår trädgård, är inte särskilt omtyckta av alla, kanske också en aning vanskapta, och när det nu introduceras ett till synes nytt fenomen, ett virus, så står många av våra träd särskilt farligt till, men samtidigt rycker alla våra trädgårdsvårdare ut, ställer om och gör det förvånansvärt väl, och det är väl ändå ett tecken på ett lärosäte som mår bra.

”Vivat academia, vivat rector magnificus”. Foto: Nina Morby

–För året som har gått, Torbjörn och Sylvia, är vårt betyg: vivat. Men låt oss inte glömma: träd lever inte för evigt, och producerar inte frukt under vilka omständigheter som helst, sa Gustav Ekström.

Pandemins effekter huvudfokus för rektorns tal
När det var dags för rektor Torbjörn von Schantz att hålla sitt tal till studenterna valde han, inte helt oväntat, att rikta tack till alla som bidragit till övergången till distansundervisning.
–Jag vill passa på att tacka alla er studenter som har bidragit till att göra övergången till digital undervisning så smidig, och lärare som har gjort den möjlig. Den digitala utvecklingen har tagit ett enormt kliv framåt vid Lunds universitet. Detta ska vi dra nytta av framöver, dessa lärdomar ska vi inte ha gjort i onödan. 

I rektor Torbjörn von Schantz sista rektorsuppvaktning valde han att tacka studenter och lärare för en smidig omställning till digital undervisning. Foto: Nina Morby

Han fortsatte talet med ännu ett avstamp i pandemins betydelse för akademin, denna gång för vetenskapen självt.
–Samtalet om vetenskap är viktigt, men det är inte samma sak som det vetenskapliga samtalet. Det vetenskapliga samtalet kräver insatta debattörer, det kräver att förutsättningarna för varje studie beaktas och redovisas, inga säkra slutsatser går att dra annars. 

Som en effekt av coronapandemin varnade rektorn för att arbetsmarknaden kan bli extra svår att armbåga sig in på för nyutexaminerade studenter. Men i väntan på jobb kan detta vara ett tillfälle att bredda sin utbildning, föreslog Torbjörn von Schantz.
–Även nyexaminerade studenter från Lunds universitet kan få svårare att etablera sig på arbetsmarknaden inom vissa branscher. Då gäller det att passa på att använda tiden till att bygga kompetens inför framtiden, passa på att bredda er utbildning något, eller fördjupa er inom något som ni brinner extra starkt för.

–Ni kommer att behövas för att bygga upp samhällsekonomin igen. Ni kommer att behövas, och ni behövs nu, sa rektor Torbjörn von Schantz i talets avslutande del. 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Quiz: Vilken student är du?

Det är lördag kväll, vad hittar du och