Matilda Ernkrans: ”Det är inte så att allt kommer att bli som vanligt”

- in Nyheter

Fredag den 29 maj kom beslutet att Folkhälsomyndighetens rekommendationer för distansundervisning vid högre utbildning hävs från och med den 15 juni. Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, menar dock att det inte kommer att bli som vanligt till hösten.

– Som alla statliga myndigheter har universitet och högskolor ansvar att inte samla för många i trånga utrymmen, att det finns tillgång till information och handsprit och att man kan sitta med avstånd till varandra, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. 

Matilda Ernkrans menar att höstterminen förmodligen inte kommer att likna en helt vanlig terminsstart:
– Det är inte så att allt kommer att bli som vanligt, men det öppnar för mer campusundervisning om man kan klara av det, säger hon och fortsätter,
– Varje lärosäte är en egen myndighet som tar eget ansvar och egna åtgärder för att fortsätta ta ansvar för att smittspridningen, precis som varje student och person i Sverige har ansvar för det.


Är svenska universitet och högskolor skyldiga att följa Folkhälsomyndighetens hävda rekommendation?

– Varje lärosäte tar ställning till vilka undervisnings- och examinationsformer man använder sig av. Att vi nu häver rekommendationerna om att all undervisning ska bedrivas på distans, ger lärosätena större frihet att använda mer campusundervisning. För de allra flesta kommer det bedrivas både campus- och distansundervisning. Lärosätena är egna myndigheter och tar egna beslut, så länge man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Matilda Ernkrans.

Lunds universitet hade inte tagit något formellt beslut om huruvida höstterminen 2020 skulle bedrivas på distans, och har inte heller bestämt exakt hur höstterminen kommer att bedrivas.

  • Den 17 mars kom Folkhälsomyndigheten med en rekommendation om att bedriva all undervisning vid gymnasier, högskolor och universitet via digitala kanaler för att minska smittspridningen av coronaviruset.
  • Den 18 mars beslutade Lunds universitet följaktligen att ställa om all undervisning till distansundervisning.
  • Fredagen den 29 maj kom beslutet att häva rekommendationen om distansundervisningen, från och med den 15 juni i år. Som en konsekvens av detta kan sommarkurser samt kursstarten till hösten bedrivas på campus.

 

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Quiz: Vilken student är du?

Det är lördag kväll, vad hittar du och