Sämst på tuben

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Pandemin var manna från himlen för streamingtjänsterna. Men med mångfald kommer enfald. Lundagård listar populärkulturens bottennapp nu och då.

Virgin River

En ensam kvinna flyttar till norra Kalifornien för att börja jobba hos en grinig läkare. Snart uppdagas kvinnans traumatiska minnen™ ackompanjerade av smöriga pianotoner. Alla karaktärer är lite för fagra, alla har lite för hög moral och sexscenerna består av vad man brukar kalla kvinnovänlig pornografi. Och jag, jag hänger med.

Dawson’s creek

Dawson (James Van Der Beek), känd i memeform som ”gråtrunkaren”, är en smärtsamt romantisk 15-åring. Den som vill se på dåligt mode och snörpiga kommentarer levererad av en ung Katie Holmes blir inte besviken. Intriger som otrohet, en kärleksaffär med en lärarinna, knark, klasskillnader och religion ryms i den första säsongens tre första avsnitt.

Vendela Källmark. Foto: Jonas Jacobson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Grund(P)lurad

Vad gör Plura i På Spåret? Kulturfenomenets frågor kräver ett X2000-loks kvickhet. Inte en trampdressins. Kom igen Plura! Vi behöver rappa, urspårade anekdoter om dina salsadagar i Argentina, inte plågsamt utpumpade gubbandningar om hamnens sumprunkare. Jag avinstallerar Duo-appen med en gång.

365 Days

Denna ”polska erotikthriller” (oxymoron!) framställer mer än gärna kidnappning och övergrepp som kulmen av frasen: ”Han är taskig för han gillar dig.” Kvotering av icke-amerikansk film i all ära, men hyllningar av våldtäktskultur? Nie, dziękuję. ”Are you lost, baby girl?” Om du kollar på 365 Days: Ja, det är du.

Too Hot to Handle

God konst bestäms av samtiden. Too Hot to Handle’s premiss – ”heta singlar i paradis får inte göka” – var kanske därför rätt serie i fel tid. I stället för att fnittra åt hyperkåta dummerjönsar frustrerade över att inte få leva ut sina lustar gråter jag. Serien är för lätt att relatera till i karantänen.

Viktor Wallén. Foto: Saber Malmgren.

Young Wallander

Om ni vill se banala poliser jaga efter banala skurkar i banala och odefinierbara miljöer, då är Young Wallander verkligen något för er. Kanske letar ni dessutom efter en närstudie i dåligt skådespeleri och Adam Pålssons taskiga engelska? Var inte orolig, ni har hittat rätt. Dags att göra popcorn!

Så mycket bättre

Så mycket bättre är programmet där kändisar pratar med andra kändisar om hur förträffliga deras prestationer är. Berättelserna ackompanjeras av melankoliska stråkar och en rejäl dos amerikansk böla-ut-i-tv-kultur. Dessutom med artister som Benjamin Ingrosso, får han verkligen vara uppe efter Bolibompa?

Kalle Ankas julafton (1958 – ∞)

Ännu en jul har den kulturimperialistiska hydran Disney lierat sig med rikets småborgerliga propagandaorgan – SVT. I stället för att förkovra sig i kamrat Lenin och Greiders skrifter, har Svea Rikes proletära massor tillbringat sin ledighet från det kapitalistiska ekorrhjulet med att uttråkas av Kalle Anka och Co.

Oskar Hedman. Foto: Saber Malmgren