Coronaanpassat studentliv – Spegatspexet

- in Studentliv

Studentlivet handlar om att vara kreativa tillsammans. I denna artikelserie belyser Lundagård olika studentföreningar som på olika sätt har fått ställa om sin verksamhet till följd av covid-19.

Spegatspexet är ett av Lunds yngsta och minsta spex, med sina ca 50 medlemmar. Sedan grundandet 2011 har spexet spelat sina föreställningar på Gustavscenen i AF-borgen, men till följd av pandemin har planerna behövt ställas in och om.

Lydia Carling är vice ordförande för Spegatspexet, och studerar Ekosystemteknik på Lunds Tekniska Högskola (LTH).

Hur bedriver ni er verksamhet i dagsläget?

– I vanliga fall brukar vi ha uppsättningar i AF–borgen på hösten och våren, vilket tyvärr inte är möjligt under rådande omständigheter. I höstas fick vi fick styra om vår plan och valde då att göra en digital spexperiod.

Hur blev den?

– Vi blev nöjda! Till vår glada förvåning var det nya personer som vill vara med. Som aktivitet ville vi göra något väldigt lätt, så vi bestämde oss för att använda en av de kupletter som skrevs till föreställningen vi tänkt sätta upp och i stället göra den som musikvideo. Texten skrevs om lite för att passa omständigheterna, så spelade vi in klipp där varje person kastade runt ett paket i sitt Zoom-fönster. Det blev ett sätt att integrera alla, även om det var digitalt! Filmen finns på vår Facebook.

Vilka utmaningar har ni mött?

Att vi inte fick göra vad vi helst vill, sätta upp en föreställning. Det är en utmaning i sig att försöka hålla uppe viljan och se vilka möjligheter som finns i stället för att bara bli besviken.

Vilka behov ser ni hos era medlemmar?

– Att man fortfarande vill känna sig som en del av något, att man har något i vardagen som känns fast. Det finns ett generellt behov av att göra något annat än vad man vanligtvis gör.

Hur ser ni på er förenings/organisations framtid? 

– Den är lite oviss, men till våren har vi i nuläget inte tänkt att vi ska göra en föreställning. Vi känner mer hopp inför hösten, och just nu spelar vi mest spel med aktiva för att hålla igång stämningen.

Vilken är er mest kreativa lösning? 

– Förutom vår musikvideo hade vi en sittning över Zoom i slutet av förra spexperioden. Alla var hemma hos sig och hade klätt upp sig. Vi funderade över hur vi skulle lösa maten, så kom vi på idén om att rita bilder på menyn som man fick tolka fritt. Förrätten skulle se ut som en bruschetta, någon lyckades väldigt exakt göra maträtten så som bilden visade. Efterrätten, en mugcake, var mest svårtolkad.

Vilket är ditt käraste minne under corona? 

– Jag tror att det var när vi började spåna inför vad vi skulle göra på den digitala föreställningen. Det var en sån kreativ känsla att komma på larviga idéer tillsammans över Zoom!

Hur har arbetsbelastningen för de ansvariga/förmännen i föreningen varit under corona? 

– När vi ställde om till det digitala ville vi att det blev så lite arbetsbelastning för så mycket kul som möjligt, det tycker jag att vi lyckades med!

Har du något råd till andra föreningar som behövt ställa om under pandemin?

– Det som är viktigt att tänka på när man har en digital aktivitet är att man skapar en miljö där folk kan känna sig bekväma med att ta plats och prata, det kan vara svårt för folk som är nya och inte känner någon innan.

Lydia tipsar: Distansbingo

”En favoritlek! Man har en bricka med ett ca 4×4-rutnät (som lätt kan visas genom skärmdelning) vari vilken det står ett antal saker man kan tänkas ha på sitt rum. Sen gäller det att när tävlingen startar vara den första som samlar ihop alla saker för en bingorad. Riktigt kul! Sedan får alla presentera sakerna de samlat. Det är ett bra sätt att värma upp stämningen. Alla får en möjlighet att synas och dessutom lära känna varandra genom att berättar mer om sakerna man valt. Ett bra tips till på digital aktiv!”

About the author

Nina Morby var redaktör och ansvarig utgivare på Lundagård 2019-2021. Hon har även varit reporter och krönikör på tidningen.